Griffith kandidaat VVD-post in A'dam

Tweede-Kamerlid Laetitia Griffith (VVD) is kandidaat om haar partijgenoot Frits Huffnagel op te volgen als wethouder van Financiën in Amsterdam. Dat heeft een ingewijde vandaag bevestigd. VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen heeft maandag een gesprek gehad met kamercentrale-voorzitter Frank de Grave van de VVD-Amsterdam over de ontstane vacature.

De Grave heeft Van Aartsen gevraagd om ,,Laetitia te laten gaan'', zegt een VVD'er. Van Aartsen zou het daar erg moeilijk mee hebben, ,,omdat Griffith een van de beste Kamerleden is'', maar de liberale aanvoerder gunt Amsterdam ook ,,een goede wethouder''.

Griffith wil niet reageren op de geruchten over haar mogelijke vertrek naar Amsterdam, meldt ze op haar voicemail. De Amsterdamse coalitiepartijen hebben gisteren over de opvolging van Huffnagel overlegd. Daarbij zijn volgens betrokkenen geen namen genoemd. Volgens de voorzitter van de VVD-fractie in de gemeenteraad, Eric van der Burg, maken zij ,,over twee weken'' bekend wie Huffnagel zal opvolgen. Tot die tijd wil hij niet reageren op geruchten.

Hoewel De Grave formeel geen zeggenschap heeft over de opvolging, geldt hij wel als zeer invloedrijk. Huffnagel legde zondag zijn functie neer nadat hij in opspraak was gekomen doordat hij had verzuimd een onkostenvergoeding van 20.000 euro voor de belasting op te geven.

De 39-jarige Griffith, geboren in Suriname, is sinds 2003 lid van de Kamer. Daarvoor was zij senior beleidsadviseur bij het directoraat-generaal rechtshandhaving van het ministerie van Justitie. Griffith houdt zich vooral bezig met de portefeuille justitie. Ze geldt als talent binnen de VVD-fractie.

Mocht Griffith vertrekken, dan is zij het zesde Tweede-Kamerlid van de VVD dat in korte tijd Den Haag verlaat. De leden Rijpstra, Geluk en Cornielje vertrekken binnenkort om respectievelijk burgemeester in Tynaarlo, dijkgraaf van waterschap Hollandse Delta en commissaris van de koningin in Gelderland te worden.

Het inmiddels onafhankelijke Kamerlid Geert Wilders stapte in september uit de fractie om als Groep Wilders door te gaan. De VVD-fractie telt sindsdien 27 leden. De Grave stapte zelf al eerder op uit de fractie om voorzitter te worden van de Zorgautoriteit in oprichting.