Geweld in Irak eist weer 66 levens

Zeker 66 mensen zijn vandaag in Irak gedood en 120 gewond bij een serie aanslagen in de hoofdstad Bagdad en elders in het land. In totaal zijn sinds 1 mei nu meer dan 390 Irakezen bij geweld door rebellen gedood.

In het begin van de ochtend werden zeker 28 mensen gedood bij een aanslag in de sunnitische stad Tikrit, 180 kilometer ten noorden van Bagdad, belangrijkste stad van het gebied waar de afgezette president Saddam Hussein en de basis van zijn bewind uit afkomstig waren. Een auto explodeerde die voor het drukbezochte busstation was geparkeerd. De aanslag was gericht tegen shi'itische arbeiders uit Zuid-Irak die zich er hadden verzameld op zoek naar werk. De hoofdzakelijk sunnitische rebellen kiezen vaak leden van de shi'itische meerderheid als doelwit.

In Hawija, verder naar het noorden, werden zeker 32 mensen gedood en evenveel gewond bij een zelfmoordaanslag op een rekruteringscentrum van het Iraakse leger. Politie en leger zijn eveneens vaak mikpunt van de opstandelingen. Hawija geldt als bolwerk van rebellen. Verscheidene Amerikaanse offensieven hebben daarin geen verandering gebracht.

Bij een zelfmoordaanslag in de buurt van een politiebureau in het zuiden van Bagdad werden drie burgers gedood. Twee politiemannen en een burger vonden de dood bij een zelfmoordaanslag op een politiepatrouille in het district Mansour in de hoofdstad.

In dorpen en steden in het grensgebied met Syrië in de westelijke provincie Al-Anbar zetten ongeveer 1.000 Amerikaanse militairen hun offensief voort tegen rebellen die zich hier hebben verschanst. Volgens de Amerikanen zijn in de eerste 48 uur van dit zaterdag begonnen offensief 100 opstandelingen gedood. Amerikaanse functionarissen zeggen dat in dit gebied veel aanhangers, onder wie buitenlanders, van de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi hun toevlucht hebben gezocht.

Gewapende mannen ontvoerden gisteren de net-benoemde gouverneur van Al-Anbar, Raja Nawaf Farhan al-Mahalawi, en eisten in ruil voor zijn vrijlating stopzetting van het offensief. De gouverneur werd met vier lijfwachten ontvoerd op weg naar de provinciehoofdstad Ramadi. Een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak zei dat ,,wij niet reageren op eisen van opstandelingen of terroristen''.