Gevangenisdirecteur Rotterdam verdacht van plegen meineed

De directeur van een gevangenis in Rotterdam wordt verdacht van meineed inzake mogelijke mishandeling van een gedetineerde. Volgens een cipier is deze gevangene ernstig toegetakeld in de kamer van de directeur.

Rechter-comissaris G.P. Verbeek van de rechtbank in Rotterdam heeft eind april tegen de directeur en drie andere gevangenisbewaarders proces-verbaal van verdenking van meineed opgemaakt, bevestigt de rechtbank. Zij legden getuigenverklaringen af over de manier waarop een opstandige gedetineerde vorig jaar is overmeesterd in de directeurskamer van gevangenis De Noordsingel. Deze verklaringen zijn strijdig met wat de vierde cipier verklaarde.

De verhoren zijn afgenomen in het kader van een strafzaak tegen de gevangene zelf, de Joegoslavische Dzelil H.. Hij moest eind vorig jaar voor de politierechter verschijnen, omdat hij een bewaarder in zijn gezicht had geslagen. Dit gebeurde in de kamer van de gevangenisdirecteur. H.'s raadsvrouwe S. Dogan verzocht de rechter met succes ook een aantal bewaarders en de gevangenisdirecteur op te roepen. Dit omdat H. direct na zijn klap in de directiekamer zelf in elkaar zou zijn geslagen door een aantal bewaarders.

De vierde getuige die de rechter-commissaris in april in verband met dit laatste incident heeft gehoord, en aan wier verhaal de rechter-commisaris wel geloof hecht, zag gevangene H. de kamer van de directeur verlaten. Zij verklaarde onder ede: ,,Zijn gezicht zat helemaal onder het bloed. Het was helemaal rood en ik kon haast geen gezicht meer zien. Ik had het idee dat hij verrot was geslagen.'' Vervolgens zag zij hoe haar collega's een kussensloop over het hoofd van de gedetineerde trokken. ,,Die kleurde meteen rood.''

De gevangenisdirecteur en de drie bewaarders die van meineed worden verdacht ontkennen dat er sprake was van buitenproportioneel geweld.

Het openbaar ministerie in Rotterdam onderzoekt momenteel of de directeur en de bewaarders nu zullen worden vervolgd wegens het plegen van meineed. De gevangenisdirecteur is volgens zijn secretaresse onbereikbaar wegens vakantie. Het ministerie van Justitie wil geen toelichting geven.

Bloedend hoofd: pagina 3

    • Margriet Oostveen