Di Luca verslaat Cunego op streep

Na zijn overwiningen in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl behaalde de Italiaanse renner Danilo di Luca gisteren in de Ronde van Italië zijn derde grote overwinning.

,,Ik wilde eigenlijk de sprint aantrekken voor mijn ploegmaat Garzelli, maar hij raakte in de knel in de slotkilometer. Toen heb ik het zelf maar afgemaakt'', vertelde de 29-jarige Di Luca, die bij zijn sprint al dan niet bewust Paolo Bettini de pas afsneed en op de streep Cunego op het nippertje versloeg. Bettini, na drie etappes leider in het algemeen klassement, maakte geen verwijten richting zijn 29-jarige landgenoot. ,,Ik won zondag met een perfect getimede aanval, ditmaal verprutste ik het. Gelukkig heb ik de roze trui terug en is het toch een goede dag voor mij en onze ploeg.'' In het klassement wordt Bettini gevolgd door Di Luca en Cunego.

De klassementsrenners sloegen toe in de korte maar pittige beklimming van de Santa Tecla, met de top ruim 10 kilometer voor de streep. De Italiaan Bettini was een van de initiators, in de beginkilometer nog even op gang gebracht door zijn Nederlandse ploegmaat Addy Engels. Favorieten voor de eindzege als Cunego, Basso en Simoni trokken vol door. De sprinters Robbie McEwen, gisteren nog drager van de roze trui, en Alessandro Petacchi moesten passen en zij verloren meer dan een minuut. Engels, dit jaar door Quick Step gered van werkloosheid, had zijn opdracht volbracht. ,,Ik moest aan de klim beginnen alsof de finish om de hoek van de eerste bocht lag'', vertelde de Nederlander die in drie jaar geleden namens Rabobank verraste met de 24ste plaats in het eindklassement maar daarna in de versukkeling raakte. ,,Het was een korte klim. We moesten vanaf de voet gaan om de sprinters de adem af te snijden. Jammer dat Paolo de rit niet wint, maar hij moet in staat zijn tot zondag de roze trui te behouden.''

Gisteren werd ook bekend dat de bazen van de twintig ProTour-wielerploegen en de organisatie van de Ronde van Spanje hun conflict over de startgelden hebben opgelost. Details over de overeenkomst tussen de teams en de organisatie van de Vuelta werden niet bekendgemaakt. Net als bij de Giro, waar elke ploeg 50.000 euro ontvangt, dreigde een boycot.