Delen van Submission op Rai Due

Ondanks protesten uit de moslimwereld zal de Italiaanse publieke zender Rai Due morgenavond fragmenten vertonen van het omstreden Nederlandse filmpje Submission, part one van Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh. De film is een aanklacht tegen gewelddadige onderdrukking van moslimvrouwen uit naam van de islam. Hij is nooit meer vertoond sinds een radicale moslim regisseur Van Gogh vermoordde, vorig jaar november. Italiaanse moslimorganisaties hebben vergeefs protest aangetekend bij president Ciampi. De Nederlandse producent van de film, Gijs van de Westelaken, komt ook in de uitzending. Medewerkers van het programma Punt e a capo (punt, nieuwe alinea) hebben hem onlangs in Amsterdam geïnterviewd. Verder bestaat de avond uit een debat tussen moslims en niet-moslims. Van de Westelaken blijft bij zijn weigering de film opnieuw in zijn geheel te vertonen. Hij vreest dat nieuwe vertoning de medewerkers van zijn bedrijf in de problemen kan brengen.