Champignons met chilipeper en knoflook

Wat is met de champignon de Paris gebeurd? Ik zie ze zelden of nooit meer, ook niet in Frankrijk. Sterker nog, waarom zijn vrijwel alle verse champignons in Zuid-Frankrijk, waar ik geregeld kom, slappe exemplaren in blauwe plastic doosjes, geïmporteerd uit Nederland? En ook nog voor een belachelijk hoge prijs. Niet zo veel jaren geleden was dat in Frankrijk wel anders en kon ik altijd kiezen uit verschillende soorten, lekkere, stevige verse champignons die ik in soepen, omeletten, salades en sauzen kon verwerken. Die zijn gewoon verdwenen en er is volgens mij een gigantisch gat in de markt voor een ondernemende man of vrouw om in Frankrijk een champignonkwekerij te beginnen. Gelukkig wordt in Nederland het assortiment champignons en paddestoelen van goede kwaliteit alleen maar beter. Vermijd in het algemeen voorverpakte champignons en koop ze liever los per ons op de markt of bij een goede groenteboer waar de keuze groot en de kwaliteit prima is.

Snijd de steeltjes van de champignons bij. Borstel of veeg de champignons schoon en bestrijk ze rondom met circa de helft van de olijfolie. Bestrooi ze met zout en peper en leg ze op een rooster in een grillpan. Grilleer ze circa 3 minuten onder de hete grill, draai ze om en grilleer de andere kant ook circa 3 minuten tot ze bijna gaar zijn.

Pel de knoflook. Verwijder desgewenst het zaad van de chilipeper. Pel het sjalotje en hak de knoflook, chilipeper en het sjalotje zo fijn mogelijk. Doe ze in een kom en klop er het citroensap, wat zout en peper en de rest van de olijfolie door. Doe de champignons in een brede, ondiepe schaal en schep ze om met de dressing tot de champignons er rondom mee bedekt zijn. Dek de schaal af en laat voor het serveren ten minste vier tot vijf uur de smaken intrekken.

Strooi vlak voor het serveren de peterselie over de champignons en dien op met sneetjes knapperig brood.

Morgen: Americano.

    • Kim Maclean