Boze Polen boycotten Bolsjoi

Het Russische Bolsjoi-theater trekt in Polen niet langer volle zalen. De organisatoren hebben gisteren besloten de grote tournee door Polen drastisch in te korten, omdat het publiek massaal zijn kaartjes inlevert. De Polen zijn boos over de opmerkingen die de Russische president Poetin maandag maakte over de Tweede Wereldoorlog.

Of eigenlijk ging het om wat Poetin niet zei. Bij de grote herdenking in Moskou sprak de president niet over de Poolse bijdrage aan de ondergang van het fascisme. Polen leverde aan geallieerde zijde de op drie na grootste troepenmacht, nog vóór Frankrijk en de Duitse en Italiaanse ,,antifascisten'', die door Poetin wel werden bedankt.

Het Bolsjoi-ballet had nog vijftien voorstellingen te gaan. Daarvan zijn er nu in ieder geval zes geschrapt. De eerste voorstellingen waren nog uitverkocht, want Polen houden doorgaans van wat op cultureel gebied uit Rusland komt. Maar al voor de herdenking van maandag begon de kaartverkoop minder goed te lopen. Maandagavond, na de speech van Poetin, stonden de Russische dansers in Warschau voor een bijna lege zaal. ,,Bij veel geretourneerde kaarten is een brief bijgevoegd, waarin mensen schreven dat ze niet naar de voorstelling zullen komen wegens wat ze maandag van Poetin hebben gehoord'', aldus Wiktor Switoniak, organisator van de concerten in Polen. ,,Ze zeiden dat dit de enige beschikbare manier was om te protesteren.''

De Poolse president Kwasniewski gaf gisteren toe dat de relatie met Rusland de laatste tijd ,,koel'' is. Hij wijt dit vooral aan de bemoeienis van Polen en de Europese Unie met de crisis rondom de Oekraïense presidentsverkiezingen, eind vorig jaar. Rusland en de EU tekenden gisteren een nieuw verdrag in Moskou. Kort na de ceremonie haalde Poetin wéér uit naar de Baltische landen, die volgens hem ,,idiote'' territoriale claims maken jegens Rusland. Estland en Letland willen graag een formeel grensverdrag sluiten met Rusland. In de Baltische staten woont een grote Russische minderheid.