Bot vraagt uitleg Iraanse ambassadeur na ondervraging Tweede-Kamerlid Karimi

Minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft de ambassadeur van Iran vandaag uitleg gevraagd over de ondervraging door Iraanse militairen van het Tweede-Kamerlid Karimi (GroenLinks) maandag op de luchthaven van Teheran.

Van het op een Iraans paspoort reizende Kamerlid zijn enige tijd een adresboekje, agenda en aantekeningen afgenomen. Karimi denkt dat er kopieën van zijn gemaakt.

Bot heeft niet alleen de Iraanse ambassadeur om uitleg gevraagd, maar ook zijn Iraanse ambtgenoot Kharazzi. ,,De minister wil eerst weten wat er aan de hand was'', zegt de woordvoerder van minister Bot. ,,We hebben het verhaal van mevrouw Karimi gehoord en willen nu het verhaal van Iraanse kant horen. Als er inderdaad gegevens gekopieerd zijn, kan dat natuurlijk niet. Maar het was ook niet zo handig om daar met dit soort papieren rond te lopen.''

De van oorsprong Iraanse Karimi werd naar eigen zeggen maandagavond, voor haar terugvlucht naar Nederland, op de luchthaven van de Iraanse hoofdstad Teheran ,,bedreigd en geïntimideerd'' door militairen.

Het ging om haar contacten met Iraanse mensenrechtenactivisten. ,,Ik maak me nu heel erg zorgen over de mensen met wie ik in Iran heb gesproken. Het ministerie van Informatie wist van mijn contacten en gesprekken, maar het leger, justitie en politie vormen een parallelle structuur. Ze kunnen mensen oppakken omdat ze met mij hebben gesproken.''