Aegon buigt voor belegger

Levensverzekeraar Aegon treft een voorziening van 35 miljoen euro voor de geschillen met afnemers over beleggingsproducten als `Koersplan'. Het bedrag staat geheel los van de 218 miljoen euro die Aegon vorig jaar als schikking aan Dexia betaalde in het kader van de affaire rond Legio Lease.

Veel beleggers die het product `Koersplan' van Spaarbeleg kochten, een volle dochter van Aegon, klagen dat er kosten werden verzwegen in brochures. Hierdoor zou het product er in vergelijking met ander spaar- en beleggingsvormen mooier hebben uitgezien en zouden klanten op het verkeerde been zijn gezet.

Volgens financieel directeur J. Streppel van Aegon wordt er op dit moment gepraat met belanghebbenden en naar een oplossing gezocht voor de geschillen. ,,Er zijn in de jaren tachtig en negentig producten verkocht die vandaag de dag de toets der kritiek wellicht niet kunnen doorstaan''. Het bedrag van 35 miljoen euro zal gebruikt worden om ontevreden klanten tegemoet te komen. Volgens Strepel betekent het niet dat er al een schikking is, maar wordt de voorziening getroffen vanuit boekhoudkundig oogpunt.

De voorziening van 35 miljoen euro werd vanochtend bekendgemaakt bij de publicatie van de kwartaalcijfers van Aegon. De verzekeraar meldde een operationele winst vóór belasting van 437 miljoen euro, 14 procent lager dan het eerste kwartaal van 2004. De nettowinst steeg door boekwinsten op beleggingen van 633 naar 666 miljoen euro.

Streppel wees er vanmorgen op dat de winstontwikkeling grilliger is geworden door nieuwe internationale boekhoudregels. ,,Onze nieuwe strategie om alleen producten te verkopen waarop we voldoende winst maken en desnoods minder te verkopen, pakt goed uit.''