`ABN Amro heeft duister verbond tegen zich'

De strijd tussen ABN Amro en Banca Popolare di Lodi leidt tot veel kritiek in Italië. ,,Het bestuur van Lodi is een gevaar, maar ABN Amro heeft inert gehandeld.''

Op de dag dat de Italiaanse beurswaakhond Consob oordeelde dat Lodi de regels heeft overtreden bij de inkoop van aandelen Antonveneta zegt Marco Vitale, bedrijfseconoom en gerenommeerd kenner van de Italiaanse financiële wereld, dat er veel mis is in de bankensector in het Zuid-Europese land. ,,Het bestuur van de Popolare di Lodi is een gevaar voor zichzelf en voor haar aandeelhouders, de president van de Italiaanse centrale bank, Antonio Fazio, moet aftreden.'' De 68-jarige expert in strategie- en bedrijfsfinanciering is ook kritisch over de Nederlanders. ,,Wil ABN Amro slagen in Italië dan zal het voortaan beter haar hersens moeten gebruiken en meer leiderscapaciteit moeten tonen.''

U bent actief in veel raden van bestuur van grote bedrijven en kent de Italianse zakenwereld goed. Hoe kijken Italiaanse ondernemers en bankiers aan tegen de strijd om Antonveneta en de rol van de centrale bank daarin?

,,De Banca d'Italia heeft de zaken vertraagd en daarbij ook actief alternatieve oplossingen gestimuleerd. Tegenover het serieuze en heldere bod van ABN Amro heeft een duister verbond geopereerd dat is bevoordeeld door de Banca d'Italia. De belangrijkste aandeelhouder van Lodi is een anoniem fonds dat is geregistreerd op de Cayman-eilanden. Dat alleen al mag niet kunnen. De Banca d'Italia, de instantie die scheidsrechter moet zijn en regels moet handhaven, is daardoor op zijn minst gedeeltelijk een speler geworden. En als een scheidsrechter speler wordt, dan is dat het einde van het spel. De schade die de Banca d'Italia veroorzaakt is absoluut, totaal. Het gaat niet alleen om economische schade, maar ook om institutionele en politieke schade.

Er wordt gesproken over intense vriendschap tussen de gouverneur van de Banca d'Italia Fazio en de gedelegeerd bestuurder van Lodi, Fiorani. Sommigen beweren zelfs dat de dochter van Fazio de maîtresse van Fiorani is. Het lijkt erop dat er andere belangen in het spel zijn?

,,Ik ben gewend om mijn uitlatingen te baseren op dat wat ik zie. Wat ik zie is meer dan genoeg. Ik weet niet of er tussen Fazio en Fiorani een bijzondere verhouding bestaat. Maar ik zeg dat het er wel op lijkt. En dat is al meer dan genoeg om het gezag en de geloofwaardigheid van de Banca d'Italia aan te tasten. De episodes die u heeft geciteerd legitimeren de verdenkingen dat er ondergronds belangen van een andere aard spelen die niet erg helder worden. Of dat echt zo is of niet, hoe dan ook is het nu van fundamenteel belang dat de president van de Banca d'Italia aftreedt, omdat hij enorme schade heeft veroorzaakt.''

Waarom denk u dat een kleine bank als Lodi zich in dit avontuur gestort en hoe heeft ze haar aandeel in Antonveneta zo snel tot 29,5 procent weten uit te breiden?,,De Lodi is een oude volksbank die meer dan honderd jaar bestaat. Het was tot voor kort een bank die heel goed functioneerde en zich richtte op het eigen territorium en de ontwikkeling van de lokale ondernemingen. Maar nu is ze bevangen geraakt door een koortsachtige speculatiezucht. Het management en een deel van de aandeelhouders van deze bank denken via deze spurt rijker en machtiger te worden. Het is de alledaagse motivatie die speculanten aanzet tot speculatie en die avonturiers aanzet om zich in nieuwe avonturen te storten.

En dus bevindt deze bank zich volgens mij in een zeer gevaarlijke situatie. Gevaarlijk voor zichzelf, voor haar soliditeit, voor haar aandeelhouders. Ik zie de toekomst van Antonveneta onder leiding van Lodi somber in.''

Wat is uw mening over de manier waarop ABN Amro heeft geopereerd?

Diverse vertegenwoordigers van de Italiaans financiële wereld hebben het gezegd, en ik herhaal het. ABN Amro is diverse jaren de grootste aandeelhouder geweest van Antonveneta, maar is er niet in geslaagd om consensus met andere partners te verwezenlijken. Daardoor zijn die partners tot nu toe niet op het hoge bod van ABN Amro ingegaan.

ABN Amro is willoos, inert, inactief geweest. En dat terwijl de grootste aandeelhouder een plicht heeft om te leiden. Bovendien heeft de directie van ABN Amro een enorme fout begaan door na haar bod op Antoveneta niet van het verre Amsterdam naar Padua te komen en er de aandeelhouders persoonlijk uitleg te geven over de consequenties.''

Kan ABN Amro nog winnen en een succes maken van Antonveneta na deze strijd?

Nu de Consob heeft bepaald dat Lodi heeft samengezworen met andere aandeelhouders, is de wedstrijd veranderd en wordt het heel moeilijk voor Lodi. ABN Amro heeft een uitstekende mogelijkheid en alle bronnen om Antonveneta op een gezonde manier te laten groeien en zich te mengen in het Italiaanse systeem. Maar het heeft behoefte aan veel hersens en management dat de realiteit waarin het opereert kent en respecteert.

Tot nu toe heeft ABN onvoldoende leiders- en denkcapaciteiten gedemonstreerd. ABN was open en eerlijk, maar moet nu nadrukkelijker gaan operen.''

    • Bas Mesters