Weer politie-inval bankenstrijd Italië

De Italiaanse politie heeft zich opnieuw gemengd in de overnameoorlog tussen ABN Amro en Banca Popolare di Lodi. Agenten vielen gisteren binnen bij vier effectenhandelaren en namen documenten in beslag. Justitie onderzoekt of Lodi de beurs heeft gemanipuleerd bij de aankoop van aandelen van Antonveneta, de bank waar Lodi en ABN Amro om vechten.

Justitie bekijkt of Lodi leningen met een omvang van 550 miljoen euro heeft verstrekt aan klanten om aandelen Antoneveneta te kopen. Vorige week viel justitie twee kantoren van Lodi binnen.

De bank heeft sinds eind maart een aandelenbelang opgebouwd in Antonveneta van 29,5 procent. Eind maart, toen ABN Amro een bod uitbracht op de bank uit Padua, had Lodi nog maar een belang van circa 2 procent. ABN heeft een belang van ruim 20 procent in Antonveneta.

Justitie bekijkt of het inkopen van aandelen door de klanten van Lodi de prijs van Antonveneta boven de 25 euro heeft gehouden. Het bod van ABN ligt op 25 euro en de Nederlandse bank heeft mogelijk last gehad van de hoge koers. Vanmorgen kostte het 25,80 euro.

Het kan een beslissende week worden voor beide kemphanen. Naar verwachting zal de rechtbank van Lazio oordelen – op verzoek van ABN – of de centrale bank Lodi toestemming had mogen geven om zo'n groot belang in Antonveneta op te bouwen. Als de rechtbank beslist dat dit niet had gemogen, zal onder meer de uitkomst van de Antonveneta-aandeelhoudersvergadering, waar Lodi het bestuur verving, worden bevroren. Verder zal beurswaakhond Consob beslissen of Lodi tegen de regels in heeft samengewerkt met anderen bij de aankoop van aandelen. Als Consob oordeelt dat Lodi dit heeft gedaan, kan de bank gedwongen worden een contant bod uit te brengen op Antonveneta. Lodi heeft een bod uitbracht in vooral aandelen en obligaties. Volgens Lodi is het bod 26 euro per aandeel waard, volgens analisten slecht 23 tot 24 euro.