Virtuele Robin Hoods in Engeland de cel in

De Robin Hoods van het internet werden ze wel genoemd. Ze stalen software van rijke bedrijven en gaven de programma's gratis weg op internet. Onlangs werden vier van deze virtuele Robin Hoods in Londen veroordeeld tot straffen variërend van 18 maanden voorwaardelijk tot 2,5 jaar cel.

De Britten – een bankier, een werkloze gehandicapte die websites maakte voor non-profitorganisaties en twee systeembeheerders – maakten deel uit van het internationale piratennetwerk `Drink or Die'. Ze kopieerden dure computerprogramma's zoals Photoshop, 3DStudio en Microsoft Office en verspreidden deze vervolgens gratis via websites en nieuwsgroepen. Softwarebedrijven als Microsoft hebben miljoenen dollars verlies geleden door de illegale kopieën.

`Drink or Die' is al sinds de jaren negentig actief. In 1995 kraakte de groep de beveiliging van het besturingssysteem Windows 95 van Microsoft. Daardoor kon het programma gratis gekopieerd worden. Via werknemers van softwarebedrijven die als een soort spionnen fungeerden kwam `Drink or Die' aan codes om nieuwe programma's te kraken.

In de VS waren al meer dan 30 leden van de groep veroordeeld. De Amerikaanse leider van het netwerk, John Sankus, werd in 2002 tot 46 maanden gevangenisstraf veroordeeld.

Opmerkelijk is dat de leden vrijwel allemaal mannen met academische opleidingen en goedbetaalde banen of eigen bedrijven waren.