Verdwenen Chinezen bij ouders

De politie in Den Helder denkt dat bij de verdwijning van vijf minderjarige asielzoekers (ama's) in de afgelopen anderhalf jaar geen sprake is van een misdrijf. ,,De kans is groot dat de kinderen inmiddels zijn herenigd met hun (illegaal) in Nederland of Europa verblijvende ouders of familieleden.''

Dat blijkt volgens een woordvoerder van de politie vanmorgen uit het onderzoek dat is ingesteld naar aanleiding van de verdwijning op 22 april van de 12-jarige Chinese Yaya Miu vanuit een opvanghuis van de stichting Nidos, een voogdij-instelling voor ama's.

Drie van de vier andere jonge vluchtelingen die kort na aankomst in Den Helder verdwenen, waren ook van Chinese afkomst. ,,Ervaring leert'', aldus de woordvoerder, ,,dat veel Chinese kinderen naar Nederland worden gehaald omdat hun ouders of andere familieleden hier al illegaal verblijven. Volgens hem komen ze zonder papieren op Schiphol aan en vragen ze asiel aan.

Op aanwijzing van Nidos deed de marechaussee op Schiphol onlangs onderzoek naar de smokkel van jonge asielzoekers. De marechaussee stuitte op een netwerk van merendeels tot Nederlander genaturaliseerde Chinezen, die in de afgelopen anderhalf jaar tientallen Chinese kinderen Nederland binnensmokkelden. Achttien bendeleden werden aangehouden.