`VdH' mist wellicht WK door operatie

De deelname van Pieter van den Hoogenband aan de wereldkampioenschappen zwemmen, over ruim twee maanden in de Canadese stad Montreal, is in gevaar, nadat de meervoudig olympisch kampioen vorige week woensdag een hernia-operatie heeft moeten ondergaan.

Hoewel de operatie, uitgevoerd in het Haaglanden-ziekenhuis in Den Haag, succesvol verlopen is, weet de 27-jarige Van den Hoogenband niet of hij tijdig hersteld is voor de mondiale titelstrijd in Canada.

,,Ondanks de pijn heb ik al die weken stug doorgetraind, maar dat gegeven biedt uiteraard geen garantie na zo'n zware ingreep, zei Van den Hoogenband. ,,Ik kan alleen maar hopen dat het herstel voorspoedig zal verlopen. Eén ding is zeker: als ik ga, dan moet ik reële medaillekansen hebben. Zoniet, dan blijf ik thuis. Ik ga niet op halve kracht; het is geen snoepreisje.''

Wegens aanhoudende rugklachten besloot Van den Hoogenband twee weken geleden het trainingskamp van zijn ploeg, het Nationaal Zweminstituut Eindhoven, op Cyprus te laten schieten. Eerder al had hij noodgedwongen de Dutch Open Swim Cup in zijn eigen Eindhoven aan zich voorbij moeten laten gaan.

De blessure voorkwam bovendien dat Van den Hoogenband de voorbije weken kon voldoen aan de WK-richttijd op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag. De zwembond gaf hem evenwel respijt.

,,Omdat de pijn gaandeweg steeds erger werd, zijn we op zoek gegaan naar een oplossing'', aldus Van den Hoogenband. ,,Het kon niet langer zo; het was op een gegeven moment zelfs zo erg dat ik al na een klein ommetje met tranen in de ogen op de bank moest gaan liggen.''

Het boegbeeld van de Nederlandse zwemsport kwam uiteindelijk terecht in Den Haag, bij specialist Wilco Peul, die de vrije-slagspecialist verloste van diens rugklachten. Morgen gaan de hechtigen eruit.

Het is pas de tweede keer dat Van den Hoogenband, sinds zijn entree tien jaar geleden in het seniorencircuit (Europese kampioenschappen in Wenen), getroffen wordt door blessureleed. In de aanloop naar de voor hem succesvol verlopen Olympische Spelen in Sydney (2000) verrekte hij een spier in zijn schouder tijdens de krachttraining, maar bleek hij tijdig hersteld en won hij in Australië twee gouden medailles, op de 100 meter en de 200 meter vrij.

Van den Hoogenband hoopt in Montreal de nog immer ontbrekende wereldtitel aan zijn indrukwekkende erelijst toe te voegen. Marcel Wouda, voormalig trainingsgenoot van VdH en tegenwoordig jeugdbondscoach, is nog altijd de enige Nederlandse wereldkampioen op de langebaan (50 meter).