Top Börse weg na druk van beleggers

Buitenlandse beleggers hebben twee kopstukken van het Duitse bedrijfsleven uit hun functie gejaagd na een conflict over de juiste koers, een voor Duitsland zeer ongebruikelijke stap.

Bestuursvoorzitter Werner Seifert van de Deutsche Börse, de Duitse effectenbeurs, vertrekt per direct, zo werd gisteren bekend. President-commissaris Rolf Breuer blijft aan tot hij een opvolger voor Seifert heeft gevonden. Britse en Amerikaanse hedgefunds – beleggingsfondsen die werken met geleend geld – hadden ook het onmiddellijke vertrek van Breuer geëist.

Seifert heeft twee vergeefse pogingen ondernomen om de beurs van Londen, de London Stock Exchange LSE, over te nemen. In maart moest hij onder druk van zijn aandeelhouders een bod van 2,5 miljard euro terugtrekken en in plaats daarvan 1,5 miljard euro uitbetalen aan de aandeelhouders in de vorm van dividend en de inkoop van aandelen.

Deutsche Börse staat bekend als een solide en zeer succesvol bedrijf. Seifert gaf tien jaar leiding aan Deutsche Börse en speelde een prominente rol in de ontwikkeling van Frankfurt tot financieel centrum. Rolf Breuer was jarenlang topman van Deutsche Bank en voorzitter van de invloedrijke vereniging van Duitse bankiers.

De opstand van de beleggers werd aangevoerd door het Britse hedgefund TCI. Maar ook traditionele beleggers als het Amerikaanse Merill Lynch speelden een belangrijke rol. De revolte van de buitenlandse fondsen komt te midden van een hooglopend politiek debat over de schaduwzijden van het kapitalisme. SPD-voorzitter Müntefering vergeleek onlangs participatiemaatschappijen met een sprinkhanenplaag die de Duitse economie kaalvreet. De Frankfurter Allgemeine Zeitung ziet in het gedwongen vertrek van Seifert en Breuer een symbool voor de gestage ondergang van de Deutschland AG, het netwerk van Duitse managers die functies in elkanders ondernemingen bekleden.