Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Portret van de eerste vrouwelijke rabbijn in Nederland, Elisa Klapheck, die afgelopen vrijdag werd ingewijd in een Amsterdamse synagoge. Zij gaat ook homohuwelijken sluiten. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Naar aanleiding van het boek over Wim Kok een terugblik op het paarse kabinet en aandacht voor de besteding van het geld dat via giro 555 voor de slachtoffers van de tsunami in Zuidoost-Azië

is opgehaald. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Gesprekken met Duitse veteranen over hun ervaringen in Nederland tijdens de oorlogsjaren. Amateurfilmpjes bieden een blik op het leven van de bezetters. Ned.3, 20.55-21.25u.

De laatste dagen van Hitler. Aflevering in een serie over de laatste dagen van Adolf Hitler die op 30 april 1945 in zijn Berlijnse bunker zelfmoord pleegde. Aan de hand van interviews met ooggetuigen wordt de ondergang van deze dictator gereconstrueerd. Canvas, 22.45-23.35u.

PRAATPROGRAMMA

TV3. Onder anderen met schrijver Tommy Wieringa wiens boek Joe Speedboot de vierde druk beleeft. Ned.3, 19.20-19.50u.

Het elfde uur. Gesprekken met minister van Justitie Piet Hein Donner over het referendum over de Europese Grondwet en met schrijver Willem Jan Otten over de Libris-literatuurprijs met het boek Specht en zoon. Ned.1, 21.55-22.40u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met terreurbestrijder Gijs de Vries en een optreden van Boney M. met zanger/danser Bobby Farrell. RTL4, 22.50-24.00u.

AMUSEMENT

Herman den Blijker: Herrie in de keuken. Zie tv-vooraf. Yorin, 21.30-22.30u.

SAMENLEVING

Hart voor een Ander: De Nationale Donoractie. Rechtstreekse uitzending met twintig bekende televisiegezichten die in een telefoonpanel mensen oproepen zich als orgaandonor te laten registreren. Jaarlijks sterven honderden mensen die op een wachtlijst staan voor een donororgaan. Met wachtenden op een orgaan, ontvangers en nabestaanden. SBS6, 20.30-21.30u.

FILM

Joe Dirt (Dennie Gordon, 2001, VS). Vulgaire klucht met David Spade als maffe loser die op zijn achtste te vondeling werd gelegd. RTL5, 20.30-22.10u.

Black Knight (Gil Junger, 2001, VS). In variatie op A Connecticut Yankee in King Arthur's Court van Mark Twain komt een eigentijdse zwarte Amerikaan (Martin Lawrence) pardoes in de Middeleeuwen terecht. Veronica, 20.30-22.15u.

48 Hours (Walter Hill, 1982, VS). Harde politiefilm, in de traditie van Don Siegel, speelt vermakelijk spel met de conventies en clichés van het genre, maar zet ook de sjablonen over zwart en blank op hun kop. Politieman Nick Nolte krijgt in zijn jacht op de Schurk tweemaal 24 uur de hulp van een gedetineerde, gespeeld door debutant Eddie Murphy. Veronica, 22.15-0.05u.

Get Carter (Mike Hodges, 1971, Engeland). Cynische misdaadfilm maakt optimaal gebruik van locaties in Newcastle. Excellerende Michael Caine probeert dood van broer te wreken in provinciaals gangstermilieu. BBC1, 0.20-2.15u.

Saturn 3 (Stanley Donen, 1980, Engeland). Acteurs struikelen

over hun dialogen in karakterloze sciencefiction-griezelfilm. Door booswicht Harvey Keitel gebouwde robot belaagt Kirk Douglas en

Farrah Fawcett. BBC2, 0.55-2.20u.

Circus World/The Magnificent Showman (Henry Hathaway, 1964, VS). John Wayne is de directeur van noodlijdend circus in conventionele circusfilm. Ook met Rita Hayworth, Claudia Cardinale. Morgen, BBC2, 11.30-13.40u.

RADIO

Kunststof. De Belgische journaliste Betty Mellaerts praat over haar boek met verzamelde interviews Winnaars van de tijd. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Onder anderen de musicoloog Emile Wennekes over het Festival NL strijkkwartetten en teksten van Thomas Verbogt, Frank Anthonie en A.L Snijders. In het laatste uur een wandeling met fotograaf Gé Dubbelman over het Hembrugterrein in Zaandam en muziek uit de Caraïben. 747AM, 20.02-23.00u.

Casa luna. Schrijver Frank Westerman praat onder andere over zijn boeken en de herdenking in Rusland van de Tweede Wereldoorlog. Radio 1, 0.04-0.45u.