Rusland en Europese Unie nader tot elkaar

De Europese Unie en Rusland tekenen vandaag een langverwacht akkoord over een `routekaart' naar nauwere samenwerking in vier `gezamenlijke ruimtes': economie; democratie, politie en justitie; externe veiligheid en wetenschap en onderwijs. Dat werd vanochtend aangekondigd bij het begin van de halfjaarlijkse top tussen Rusland en de Unie in Moskou. Het overleg raakte bij de vorige bijeenkmost in Den Haag in zwaar weer door de `oranje revolutie' in Oekraïne. Over een heikel punt, het terugsturen van illegalen die via Rusland de Unie zijn binnengekomen, wordt nader overlegd. Hetzelfde geld voor visavrij personenverkeer. Poetin verwelkomde het akkoord vanochtend als het begin van een ,,Groter Europa''. De Europese Unie, die sinds de toetreding vorig jaar mei van tien nieuwe lidstaten aan Rusland grenst, absorbeert ruim de helft van de Russische export, vooral in de vorm van olie en gas. Voor de EU is Rusland de vijfde handelspartner. De bilaterale handel bedroeg vorig jaar ruim 96 miljard euro.