Pechtold belooft extra agenten voor Curaçao

De Curaçaose politie wordt versterkt met 53 Nederlandse agenten. Ook komen er met financiële hulp van Nederland 150 extra cellen bij op Curaçao. Dat hebben minister Alexander Pechtold van Koninkrijksrelaties, de Antilliaanse premier Etienne Ys en de minister van Justitie van de Nederlandse Antillen, David Dick, besloten.

Minister Pechtold (D66) brengt momenteel een werkbezoek aan de Nederlandse Antillen. De eilanden kampen met relatief grote criminaliteit. Vorig jaar werden alleen al op Curaçao vijftig moorden en honderden overvallen gepleegd. Gisteren vergaderde de gezamenlijke ministeriële werkgroep voor veiligheid voor het eerst op Curaçao.

Deze stuurgroep, die uit Nederlandse en Antilliaanse politici bestaat, werd in december ingesteld tijdens een bezoek van toenmalig minister Thom de Graaf aan de Antillen. Toen werd afgesproken dat veertig Nederlandse politieagenten voor anderhalf jaar naar Curaçao zouden komen.

,,Nu blijkt dat we behoefte hebben aan 53 agenten'', zegt Dick, ,,die drie jaar blijven. Dat is beter in het kader van de continuïteit.'' De Nederlandse agenten zullen ressorteren onder de Antilliaanse procureur-generaal. Het is de bedoeling dat ze nauw gaan samenwerken met het Korps Politie Nederlandse Antillen.

De Antilliaanse minister van Justitie zegt alle Nederlandse hulp op prijs te stellen, maar vindt dat de Antillen de hoge criminaliteit zelf een halt moeten toeroepen. ,,Het is ons probleem, wij moeten het hier oplossen. Het is van belang dat we overgaan tot een culturele ombuiging.''

De komende twee maanden worden er 150 extra cellen gecreeerd, door aanpassing van de bestaande capaciteit. Minister Pechtold maakt daar geld voor vrij. ,,Voor het eerste deel staan we samen financieel garant, tijdens de tweede stuurgroep-meeting kijken we naar de verdeling van de financiën tussen de Nederlandse Antillen en Nederland'', aldus Pechtold. Hij verwacht snel resultaat te zien. De tweede stuurgroepvergadering is over twee maanden. Dan worden tevens afspraken gemaakt over de inzet van Nederlandse douaniers bij grenscontroles op de eilanden.