Ontruiming Gazastrook uitgesteld

De ontruiming van de 21 Israëlische nederzettingen in de Gazastrook wordt met drie tot vier weken uitgesteld tot half augustus.

Dat hebben premier Sharon en minister van Defensie Mofaz besloten in reactie op verzoeken om joodse heilige dagen te respecteren. Een pleidooi van minister van Buitenlandse Zaken Shalom om het vertrek van kolonisten en militairen te annuleren wegens de opkomst van het moslimfundamentalistische Hamas werd afgewezen.

Gelovige joden rouwen tussen 24 juli en 15 augustus over de verwoesting – volgens het bijbelse verhaal – van de eerste en tweede joodse tempel in Jeruzalem. Mannen scheren zich gedurende Tisha B'Av dan niet, werken weinig, kopen geen huizen en mijden verhuizingen. Voor de seculiere Sharon speelde dat bij de besluitvorming over het Gazaplan aanvankelijk geen rol. Hij liet zich leiden door de agenda's van de scholen. Maar rabbijnen en kolonistenleiders protesteerden heftig toen de nu gewijzigde verhuisdatum (25 juli) bekend werd.

Sharon, wiens plan volgens eigen zeggen ,,een atmosfeer van een burgeroorlog'' heeft veroorzaakt, wil de overwegend religieuze kolonisten terwille zijn en rekening houden met de gevoeligheden, verklaarde hij gisteren in tv-interviews. Minister Shalom, een van de tegenstanders van het Gazaplan, zei gisteren te vrezen dat Hamas in de Gazastrook een ,,Hamastan'' aan het stichten is. De islamitische verzetsbeweging is volgens Israël, de VS en de EU een terroristische organisatie en heeft in de Gazastrook de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen. Volgens Shalom is het te riskant om een door Hamas gecontroleerd gebied aan de Palestijnen over te dragen. Maar Sharon en minister van Defensie Mofaz willen niet van afstel weten.

Sharon liet in het midden of de nederzettingen zullen worden gesloopt of intact worden overgedragen aan de Palestijnse autoriteit. Hij zei zich te realiseren dat het beeld van verwoeste nederzettingen voor Isrël slechte public relations is, maar hij zei ook het beeld van ,,terroristen in joodse huizen'' te verafschuwen. Uitstel komt de regering overigens goed uit, want alle beslissingen over de eigenlijke verhuizing, de alternatieve huisvesting en de compensatie van de kolonisten en de groenteteelt-bedrijven moeten nog genomen worden. Wel heeft de politie enkele joodse rechts-extremisten in hechtenis genomen om te voorkomen dat zij aanslagen plegen om het Gazaplan tegen te houden.