Offensief VS tegen rebellen in West-Irak

Honderden Amerikaanse militairen hebben vanuit de lucht gesteund door gevechtsvliegtuigen en helikopters een offensief ingezet tegen (buitenlandse) opstandelingen in het noordwestelijk grensgebied van Irak met Syrië. De Amerikanen zeggen inmiddels 100 rebellen te hebben gedood, maar daarvan is geen onafhankelijke bevestiging. Er zijn zeker drie Amerikaanse mariniers gesneuveld.

Het grootste Amerikaanse offensief in zes maanden begon zaterdag in de grensstad Qaim, 320 kilometer ten westen van Bagdad. Vandaag duurden de gevechtsacties nog voort. Volgens een correspondent van het persbureau AP zijn grote aantallen inwoners van Qaim op de vlucht geslagen.

Amerikaanse functionarissen beschreven het woestijngebied in de notoir onveilige provincie Al-Anbar als bekende smokkelroute vanuit en naar Syrië en toevluchtsoord van buitenlandse extremisten die bij de guerrilla in Irak zijn betrokken. Volgens een Amerikaanse woordvoerder die vandaag in de New York Times werd aangehaald was het gebied ook een toevluchtsoord voor aanhangers van het regime van Saddam Hussein. ,,Nu is het geen toevluchtsoord meer en dat zal het ook nooit meer worden'', zei hij. Afgezien van het grote offensief in Falluja van afgelopen najaar heeft dit soort schoonmaakacties echter tot dusverre nooit een definitief einde gemaakt aan rebellenactiviteit.

Bij een zelfmoordaanslag in Bagdad werden vandaag zeker zeven Irakezen gedood, aldus de politie. Gisteren werden zeker negen Irakezen gedood bij bomaanslagen in Bagdad. Ten zuiden van de hoofdstad werden de met kogels doorzeefde lijken gevonden van acht Iraakse burgers, naar wordt aangenomen shi'ieten. De voornamelijk sunnitische opstandelingen kiezen vaak leden van de shi'itische meerderheid als doelwit.

Een moslimextremistische groep maakte gisteren bekend een zwaargewonde Japanner gevangen te houden. De man werd vermist sinds een aanval op een konvooi bij de stad Hit in het westen van Irak. De groep meldde 12 Irakezen en vijf buitenlanders bij deze aanval te hebben gevangen genomen en allen op de Japanner na te hebben vermoord. De Japanse regering heeft bekendgemaakt haar politiek niet te laten beïnvloeden door de gijzeling. Er zijn 550 Japanse militairen in het zuiden van Irak gestationeerd.