New York Times wil vertrouwen van lezers

In een poging het vertrouwen van lezers terug te winnen, moet de Amerikaanse krant The New York Times het gebruik van anonieme bronnen beperken, fouten erkennen en vaker reageren op kritiek.

Dat stelt een redactiecommissie van de krant, twee jaar nadat verslaggever Jayson Blair werd ontslagen wegens plagiaat en het verzinnen van citaten in zeker 36 geruchtmakende reportages. Ook moest The Times zich vorig jaar verontschuldigen voor de verslaggeving over de aanloop naar de oorlog in Irak die ,,niet zo zorgvuldig was als ze zou moeten zijn''.

Soortgelijke schandalen bij andere Amerikaanse kranten, en recentelijk ook bij het online tijdschrift Wired, hebben het vertrouwen in de media aanzienlijk geschaad.

Slechts 44 procent van de Amerikanen meent dat de media eerlijk en onafhankelijk zijn en 45 procent gelooft dat wat een krant schrijft niet waar is, zo concludeerde het Pew Research Center.

Volgens de redactiecommissie is er ,,ontzettend veel dat we kunnen doen om onze journalistiek te verbeteren''. The Times zal daarom meer schrijven over ,,religie in Amerika'' en ,,het land op een bredere manier'' door vanuit het platteland bericht te geven. Ook wil de krant journalisten met een militaire achtergrond aannemen.

Daarnaast moet het voor lezers makkelijker worden om in contact te komen met de redactie, bijvoorbeeld door het sturen van een e-mail . ,,The Times maakt het, meer dan enige andere Amerikaanse krant, moeilijk voor lezers om een verstandig mens te bereiken.'', aldus de commissie in haar rapport dat op de website van de krant is te lezen (www.nytco.com).