Minder winst voor KPN door extra kosten

De nettowinst van KPN is in het afgelopen kwartaal flink gedaald. Een verbetering van de omzet bij mobiele telefonie kon de daling van de omzet bij het vaste net niet compenseren.

Het bedrijfsresultaat daalde voornamelijk door hogere kosten voor werving en behoud van klanten bij de divisie mobiel en en hogere afschrijvingskosten (64 miljoen euro) voor de UMTS-licenties.

Het bedrijf had in maart bij de presentatie van de jaarcijfers over 2004 al aangegeven dat het in 2005 minder winst zou maken. De nettowinst kwam dit kwartaal uit op 273 miljoen euro, dat is 34 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De omzet daalde licht met 1 procent. Dat komt volgens het bedrijf door de verlaging van de tarieven voor het bellen van vast naar mobiel. Onder druk van toezichthouder Opta zijn deze tarieven sinds 1 januari 2004 in stappen verlaagd, omdat ze in vergelijking met het buitenland erg hoog waren. De Opta wil dat de tarieven de komende drie jaar nog eens 30 tot 40 procent lager worden. Overigens bleef het aantal vaste telefonieabonnees van KPN dit kwartaal dalen.

Toch was bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer tevreden dat KPN marktaandeel heeft gewonnen in breedband en mobiele telefonie. Het aandeel van KPN`s breedband ADSL steeg dit kwartaal met een half procentpunt naar 44,3 procent, en KPN vergrootte daarmee de voorsprong op zijn concurrenten, de kabelexploitanten. Maar de toename van het aantal ADSL-klanten was niet voldoende om het omzetverlies van vaste telefonie te compenseren.

In februari van dit jaar introduceerde KPN het ADSL `only abonnement' voor klanten die geen vaste telefoonaansluiting hebben en toch ADSL willen. Om te voorkomen dat nog meer klanten daardoor hun vaste aansluiting opzeggen, maakt KPN voor deze nieuwe dienst geen reclame.

Binnen een paar weken zal KPN `Voip' introduceren: bellen via het internet. Verder is KPN in het tweede kwartaal begonnen met het sneller maken van zijn ADSL netwerk. Daarmee gaat KPN later dit jaar televisie via internet aanbieden.

In de divisie mobiel nam zowel het marktaandeel als de omzet toe. Scheepbouwer verwacht dat in Nederland het komend jaar de opbrengsten en marge van de mobiele divisie zullen stijgen.

De cijfers van KPN kwamen overeen met wat analisten hadden verwacht. Toch daalde het beursaandeel KPN vanochtend met 1,7 procent.