McEwen profiteert van ploegenstrijd

Robbie McEwen droeg al eens het geel van de Tour, nu heeft hij ook het roze van de Giro. De Australische sprinter kwam gisteren voor het vierde jaar op rij op de lijst van ritwinnaars in de Ronde van Italië, door slim te profiteren van een gevecht tussen twee ploegen.

De renners van Fassa Bortolo probeerden aan het einde van de tweede etappe Alessandro Petacchi in stelling te brengen, maar de coureurs van Crédit Agricole wilden liever Jaan Kirsipuu vooraan. Met schouders en ellebogen werd over en weer geduwd, waarna McEwen de kemphanen voorbijschoot. De Australiër kwam uit het wiel van de Est Kirsipuu en was niet meer te achterhalen. De winst leverde hem ook de leiderstrui op. Na afloop zei Petacchi dat de andere sprinters samenwerken om hem van een ritzege af te houden. ,,je zag goed dat McEwen en Kirsipuu afgesproken hadden om mij uit het wiel van (ploeggenoot, red.) Marco Velo te krijgen'', zei de Italiaan. De reactie van McEwen: ,,Nonsens. Als er gewroet moet worden heeft Petacchi het altijd lastig. We willen hem kloppen ja, maar wel op een faire manier.''

McEwen behaalde zijn zesde ritzege in de Giro. Zijn eerste dateert uit 2002. De sprinter van Davitamon-Lotto, die een mager voorjaar had, droeg de overwinning op aan zijn zoon Ewan, die vandaag zijn derde verjaardag viert. De spurter kon winnen omdat een groep van zes vluchters er niet in slaagde vooruit te blijven. In het groepje reden de Nederlander Bram Schmitz en de Belg Roy Sentjens.

De vluchters bouwden een maximale voorsprong van dik zeven minuten op, maar werden ruim voor de finish (20 kilometer) bijgehaald. Vanaf dat moment was het woord aan de sprintersploegen, die de koers verder controleerden. Petacchi, de grote favoriet die vorig jaar nog negen etappes won, liet zich in finishplaats Santa Maria Del Cedro insluiten in de sprint.

Zijn landgenoot Paolo Bettini, de winnaar van zondag, kon zich als niet-sprinter niet mengen in de strijd om de dagprijs en de bonificatieseconden. Machteloos moest de Italiaan van Quick Step toezien hoe McEwen de rit won, de bonificatieseconden veroverde en zijn roze trui overnam. ,,Jammer, maar toch ben ik niet al te teleurgesteld'', reageerde Bettini.

De Spaanse wielrenner Alberto Lopéz de Munain liep gisteren in de tweede etappe van de Giro tijdens een zware val enkele botbreuken op. De renner van Euskaltel, die enkele minuten buiten bewustzijn was geweest, brak meerdere ribben en het linker sleutelbeen. Lopéz de Munain ging in de tweede etappe ongeveer 40 kilometer voor de streep onderuit. Hij knalde met zijn hoofd tegen een vangrail. Zijn valhelm voorkwam zwaarder letsel. De 33-jarige renner bleek geen zware verwondingen aan het hoofd te hebben opgelopen.