Lage Kage met aardbeien

Als je een Deense als buurvrouw hebt, wil er wel vaak gebak op tafel komen. Lage Kage betekent taart in laagjes. De verse eieren moeten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Haal de bakplaat uit de oven en leg daarop een vel bakpapier van 30 bij 40 centimeter. Vouw de randen van het vel 2 centimeter omhoog en zet elke hoek met een paperclip vast. Klop eieren, 120 gram suiker en vanillesuiker in een kom met een mixer romig en dik. Zeef bloem, aardappelmeel en bakpoeder boven de kom en spatel alles door het eimengsel. Giet het beslag op het bakpapier en strijk het glad. Bak de koek 10 tot 12 minuten in de oven (prik midden in de koek om te controleren of hij gaar is). Strooi 1 tot 2 eetlepels suiker uit over een werkvlak of tweede vel bakpapier. Trek de paperclips los, keer de koek op de suiker en trek het papier eraf. Laat de koek afkoelen en bewaar hem afgedekt. Roer voor de vulling de custard en 2 lepels suiker glad met een scheut melk. Breng de rest van de melk aan de kook. Schenk al roerend de custard erbij en blijf roeren tot het mengsel dik en gebonden is. Laat de custard afkoelen, maar roer regelmatig. Snijd de koek in twee gelijke stukken (eventueel bij te snijden aan de randen). Sprenkel bovenop een van de stukken desgewenst likeur en verdeel daarover de custard. Dit stuk moet de koelkast in om de custard verder te laten opstijven. Bewaar het andere stuk afgedekt. Snijd de helft van de aardbeien in plakjes en verdeel die over de custardlaag. Bestrijk het tweede stuk koek met jam. Leg deze koek met de jamkant naar onder op de custardlaag. Klop de slagroom met 2 eetlepels suiker stijf. Strijk de boven- en de zijkanten van de taart met slagroom in. Bovenop versieren met de rest van de aardbeien (in plakken of helften gesneden).

Morgen: champignons met chilipeper

    • Annelène van Eijndhoven