Kampeerlamp voor licht en warmte

Kamperen in voor- en naseizoen is aantrekkelijk. Alleen is het wat kil. De nieuwe kampeerlamp Halocosy straalt die kilte de tent uit.

Frans van der Burgh en Frank van der Steen, elektrotechnicus en industrieel vormgever te Eindhoven, ontwikkelden een product voor hun startende onderneming Xirio. Dat product, vertelt Frans van der Burgh, moest een infrarood-barbecue voor op de camping zijn. Omdat barbecues met houtskool op veel campings niet gewenst zijn,, was daar zeker een markt voor. Op hun zoektocht stuitten de jonge ondernemers op een Chinese halogeen kookplaat en een infraroodlamp uit Korea, die zij nog altijd bezig zijn om te vormen tot hun product `Halocook'.

De Koreaanse fabrikant had nog een leuk product: een infrarode warmtelamp. Sinds kort hangt de Halocosy (59) in de kampeercentra. Uiterlijk is het een modern ogende, strakke hanglamp van aluminium. Onder de kap stralen twee kwarts-infraroodlampen hun warmte uit. Het stevige zwarte snoer wordt halverwege onderbroken door een schakelaar waarmee de lamp ook op halve kracht (175 w-350 w) kan stralen. De lamp kan opgehangen worden via een bijgeleverd koord aan scheerlijn, tentstok of anderszins en schijnt de nabije omgeving snel warm met langgolvig, uv-arm, artificieel zonlicht. Een test tijdens een helder voorjaarsweekend wees uit dat de directe omgeving wel enigszins afgesloten (voortent) dient te zijn, maar dat met een Halocosy ook op frisse avonden gerust een boek gelezen kan worden zonder te verstijven. Bijkomend voordeel is het prettig zachte licht.

Puur outdoor is de lamp niet. Want eigenlijk wordt de lamp gemaakt voor de bio-industrie, zoals ook te zien is aan de pictogrammen op nabestelbare reservelampjes: een kip en een varkenssnuitje. www.xirio.nl

    • Anthon Keuchenius