Kabila arresteert `seperatisten' Congo

In de Congolese provincie Katanga hebben veiligheidsdiensten de afgelopen dagen zeker dertig mensen gearresteerd die plannen zouden maken voor een gewelddadige coup tegen de overgangsregering. Andere bronnen zeggen dat 109 mensen zijn opgepakt.

De arrestanten zouden ook streven naar afscheiding voor het koperrijke gebied in het zuidoosten van het land. President Joseph Kabila is met zijn minister van Defensie naar de provinciële hoofdstad Lubumbashi gevlogen om zijn gezag opnieuw te laten gelden in de regio.

Bij de gearresteerden zijn militairen en politici, onder wie de zoon van de voormalige premier Moïse Tshombe. Onder leiding van deze oud-premier scheidde Katanga zich in 1960 af van Congo. Na een oorlog van drie jaar werd de provincie weer ingelijfd bij de rest van het land. Tshombe werd in 1967 ontvoerd en stierf in 1969 in ballingschap.

Zijn zoon is nu de leider van een lokale politieke partij.

Sommige leden van de politiemacht van Katanga, die werd opgericht bij de afscheiding van 1960, hebben zich later aangesloten bij het Congolese leger. Verschillende van deze voormalige Katangaanse agenten zijn nu gearresteerd. Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zouden ook leden van de persoonlijke wacht van Kabila zouden zijn opgepakt. De woordvoerder zegt dat verschillende geheime opslagplaatsen met wapens zijn gevonden in Lubumbashi en enkele andere steden in de regio. De arrestanten worden ondervraagd over hun betrokkenheid bij een netwerk dat de Congolese instellingen wil destabiliseren.

De overgangsregering van Kabila kwam in 2003 aan de macht na een vijfjarige burgeroorlog die aan ongeveer vier miljoen mensen het leven kostte. In juni zijn de eerste democratische verkiezingen in veertig jaar gepland.