Japan: China moet club en fans beschermen

De Japanse autoriteiten dringen er bij China op aan dat morgen bij een voetbalwedstrijd tussen clubs uit beide landen scherpe veiligheidsmaatregelen worden getroffen. De Japanners zijn bang dat de Chinezen het duel in het kader van de Aziatische Champions League tussen Yokohama Marinos en Shandong Luneng zullen aangrijpen voor een anti-Japans protest.

De verhoudingen tussen China en Japan zijn onlangs verslechterd nadat Japan goedkeuring voor een lesboek had gegeven dat volgens critici de oorlogsmisdaden van Japan in China bagatelliseert. Daarop volgden in verschillende Chinese steden betogingen. Vorige week werd bekend dat in China een aantal activisten is opgepakt wegens anti-Japanse demonstraties.

De wedstrijd tussen de Japanse en de Chinese voetbalclub, die morgen plaats zal hebben in de Chinese stad Jinan, is het grootste sportevenement van de laatste maanden waarbij teams uit beide landen zijn betrokken. Jinan is de hoofdstad van de provincie Shandong die zowel in de Eerste- als in de Tweede Wereldoorlog bezet was door Japanse troepen.

De lokale autoriteiten hebben via de website van Shandong Luneng laten weten dat hard opgetreden zal worden bij ongeregeldheden en kwetsende spreekkoren in de richting van de Japanners. Het is niet bekend hoeveel Japanse fans aanwezig zullen zijn bij het duel uit groep F van de Aziatische Champions League. Shandong gaat met twaalf punten uit vier wedstrijden aan de leiding. In maart won Shandong het uitduel met Marinos met 1-0.

In augustus vorig jaar speelden de nationale ploegen van China en Japan in Peking tegen elkaar. Het volkslied van de Japanners werd overstemd door boegeroep, geblaas op toeters en geroffel op trommels door een groot deel van de 65.000 Chinese voetbalfans in het stadion. De Japanse ambassade had de Japanse fans van tevoren afgeraden om zich in het Japanse tenue op straat te begeven, uit angst dat ze zouden worden gemolesteerd door Chinese fans. Nu stelt de ambassade dat de Chinese overheid ,,voldoende maatregelen'' moet nemen om Japanse spelers en suporters te beschermen.

De Japanse premier Koizumi deed vorig jaar zijn beklag bij China na de anti-Japanse uitingen. ,,Sportevenementen moeten geen politieke lading krijgen'', zo verklaarde hij. China stelde dat Japan de zaak had opgeblazen.