IND helpt Orlov met verblijfsvergunning

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) verleent de in Nederland werkzame Russische turntrainer Boris Orlov binnen enkele weken een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Dat heeft een woordvoerster van de IND laten weten.

Daarmee is een van de obstakels weggenomen die Orlov belet de turnsters Suzanne Harmes, Verona van de Leur en Loes Linders te begeleiden bij de Europese kampioenschappen, die van 2 tot en met 5 juni in het Hongaarse Debrecen worden gehouden. Nu wacht Orlov nog op een nieuw Russisch paspoort, waarvan de aanvraag gehinderd werd door het ontrbreken van een verblijfsvergunning.

Het blijft onzeker of de drie turnsters van Orlov zullen afreizen naar Debrecen. Zij lieten zondag weten sterk te twijfelen aan deelname als hun trainer moet thuisblijven. Een optimale prestatie hangt volgens hun af van Orlovs aanwezigheid. De vraag is of hij binnen drie weken over alle vereiste documenten zal beschikken.

De problemen rond de identiteitspapieren van Orlov spelen al enige maanden. Nadat een oplossing uitbleef en afgelopen weekeinde zeker werd dat drie van zijn turnsters naar de EK mogen, zocht Orlov, met steun van zijn club de Hazekamp uit Nijmegen, de publiciteit.

Vervolgens heeft de IND contact met Orlov gezocht en hem enige alternatieve oplossingen voorgelegd. Overeind blijft de afwijzing van zijn verzoek voor het aangevraagde soort verblijfsvergunning. Dat verzoek is volgens de IND op goede gronden afgewezen en kan nog steeds niet gehonoreerd worden.