`Ik doodde Pasolini niet'

Heeft Pino Pelosi het dan toch niet gedaan? De man die negen jaar vastzat voor de brute moord op de Italiaanse regisseur Pasolini heeft zaterdag in een tv-programma ontkend de dader te zijn. Het waren ,,drie jongemannen met een zuidelijk accent'', aldus Pelosi.

Met die uitspraak is in Italië de discussie over de duistere moord op de beroemde en omstreden regisseur van films als Salò o le 120 giornate di Sodoma en Il Decamaron weer opgelaaid. De politie heeft het onderzoek heropend.

Niet alleen Pelosi komt met een nieuwe lezing van de gebeurtenissen op 2 november 1975 op het strand van Ostia. Ook de filmer Sergio Citti, die met Pasolini samenwerkte, wijst in La Repubblica op andere daders. ,,Pino Pelosi was nog maar een jongetje. [...] Ze zochten iemand om de schuld op zich te nemen. Pelosi moest hun spel meespelen, in opdracht van de respectabele mensen die de opdracht gaven voor de moord.''

Daarmee voedt Citti de oude geruchten dat het niet om een lustmoord op een homoseksueel ging, maar om een politieke aanslag. Pier Paolo Pasolini (1922-1975) was een actief marxist en met zijn romans, films, poëzie en artikelen een belangrijke linkse stem in de toen roerige Italiaanse maatschappij. Volgens Pelosi hoorde hij drie mannen ,,smerige communist'' roepen.