Ieren azen op Nederlands Kappa

De Ierse producent van kartonverpakkingen Jefferson Smurfit is in gesprek met de Nederlandse concurrent Kappa Packaging over een overname. Dat heeft Jefferson Smurfit gisteren bekendgemaakt in een reactie op geruchten in kringen van kredietverschaffers.

Met de overname zou de grootste Europese kartonproducent ontstaan. Jefferson Smurfit (omzet 4,8 miljard euro, 30.000 werknemers) is al Europees marktleider in kartonverpakkingen en Kappa (omzet 2,8 miljard euro, 16.000 werknemers) is de grootste producent van gerecycled papier, dat dient als halffabrikaat voor de productie van karton.

Kappa Packaging is eigendom van de Britse investeringsmaatschappijen Cinven en CVC en staat sinds oktober vorig jaar te koop. Kappa bevestigde toen dat de zakenbank Goldman Sachs was ingehuurd om de ,,strategische alternatieven'' voor het bedrijf te onderzoeken. Analisten schatten de waarde van Kappa op circa 4,5 miljard euro.

Kappa werd in 1998 afgesplitst van KNP BT, dat in 1993 was ontstaan door een fusie van KNP, Buhrmann-Tetterode en VRG. KNP BT veranderde zijn naam in Buhrmann en concentreerde zich op de handel in kantoorartikelen. Kappa kwam voor 1,55 miljard euro in handen van Cinven en CVC. Sindsdien deed Kappa twee grote overnames in Frankrijk en Zweden. Het bedrijf telt sindsdien 116 fabrieken (waarvan 17 in Nederland) in 18 landen. Het hoofdkantoor staat in Eindhoven.

Jefferson Smurfit is voor 90 procent in handen van de Amerikaanse investeerder Madison Dearborn. Het management, onder wie president-commissaris Michael Smurfit, bezit de overige 10 procent. Madison Dearborn haalde het bedrijf in 2002 van de beurs voor 3,9 miljard euro.

De Europese kartonverpakkingsindustrie heeft het sinds 2001 moeilijk. De sector groeit alleen nog in Oost-Europa. Door overcapaciteit staan de prijzen onder druk. Een samengaan van Jefferson Smurfit en Kappa, beide op dit moment verliesgevend, zou grootscheepse sanering in de sector mogelijk maken. Naast Jefferson Smurfit en Kappa is het Zweedse SCA de enige grote speler op de Europese kartonverpakkingsmarkt.