Huisartsen dreigen werk neer te leggen

Huisartsen dreigen eind deze maand massaal het werk neer te leggen. Ze zijn boos over het voorstel dat minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) gisteren deed voor de bekostiging van de huisartsenzorg.

Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) komt er, anders dan bij eerdere stakingen, geen nooddienst voor patiënten die niet bij hun huisarts terecht kunnen. Morgenavond zal de LHV naar verwachting over de acties vergaderen.

Belangrijkste strijdpunt is het onderhandelbaar maken van een deel van de huisartseninkomsten. In een principeakkoord dat minister, verzekeraars en LHV-bestuur op 21 april sloten, spraken zij af dat de zorgverzekeraars de 138 miljoen euro krijgen die bedoeld is voor onkosten van huisartsen. Huisartsen moeten dan over hun vergoeding met de verzkeraars onderhandelen. Zo hoopt de minister de huisartsenzorg te kunnen vernieuwen. Bovendien kunnen door herverdeling van het geld bijvoorbeeld huisartsenpraktijken in gebieden met hoge huren worden ontzien.

In het voorstel dat Hoogervorst gisteren deed is het onderhandelbare deel teruggebracht naar 90 miljoen. Voor voorzitter Vos van de LHV is dat nog steeds te veel.

Voor de zorgverzekeraars is het bedrag juist te weinig. ,,Hiermee worden de mogelijkheden voor zorgverzekeraars verkleind om lokale afspraken met huisartsen te maken over vernieuwing van de huisartsenzorg'', stelt koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. Toch gaan de verzekeraars akkoord. Voor de invoering van de Zorgverzekeringswet volgend jaar moeten eerst afspraken over de huisartsenzorg worden vastgelegd.

Huisartsen vrezen voor hun vak met de nieuwe verzekeringswet. In die wet hoeven patiënten niet meer eerst naar de huisarts om een medisch specialist te zien. Hoogervorst hoopt zorg zo goedkoper te maken en huisartsen te ontlasten.

HUISARTS: Pagina 3