Doorstart d'Electrique

Toneelregisseur en schrijver Ko van den Bosch heeft zijn toneelgezelschap Alex d'Electrique opgeheven, maar zal in afgeslankte vorm doorstarten als D'Electrique. Onder deze vlag zal hij voortaan op eigen houtje losse, experimentele voorstellingen maken. Nadat staatssecretaris M. Van der Laan (Cultuur) de groep begin januari met een ton kortte, op een subsidie van 3,5 ton, nam Van den Bosch ontslag bij het 25 jaar oude Alex d'Electrique.

De eerste voorstelling die d'Electrique zal maken is een toneelbewerking van Anthony Burgess' roman A Clockwork Orange, die in 1971 werd verfilmd door Stanley Kubrick. Ola Mafaalani, mevrouw Van den Bosch, regisseert het stuk, dat vanaf 28 juni op de Amsterdamse NDSM-werf speelt als onderdeel van het Over het IJ Festival. De muziek wordt verzorgd door improv-punkgroep The Ex. Van den Bosch prijst zijn nieuwe stuk aan als: ,,Theater in een wolkbreuk van geweld en levensdrift. Een onrustbarende cocktail van hijskracht, opera, punk, kubieke meters, geïmproviseerde muziek, tekstflarden en 30.000 ton staal.''

Ko van den Bosch speelt zelf de hoofdrol van Alex, een probleemjongere met een voorliefde voor ultraviolence en Beethoven. Hij wordt geflankeerd door Malou Gorter en Bart Klever, die eerder met hem werkten in A Well Fucked Up Play en Ten Liefde. Zoals vaker in Mafaalani's regies doen ook een operazangeres en een danseres mee.