Bush: Georgië is een `lichtend voorbeeld'

Vele tienduizenden uitgelaten Georgiërs hoorden vanochtend hoe de Amerikaanse president George Bush in een toespraak op het Vrijheidsplein in Tbilisi hun land bestempelde als ,,een lichtend voorbeeld voor de vrijheid''. Bush sloot in Tbilisi zijn vijfdaagse reis door Europa af.

Al uren voor de toespraak vulde het Vrijheidsplein – waar anderhalf jaar geleden de vreedzame `rozenrevolutie' een einde maakte aan het bewind van Sjevardnadze – zich met Georgiërs. De enthousiaste menigte drong door de afzetting van de politie heen.

President Michail Saakasjvili kende zijn voorbeeld George W. Bush de eerste vrijheidsprijs van het democratische Georgië toe. De jonge president, die strijdt tegen corruptie, maar soms al wordt omschreven als de nieuwe dictator wegens zijn conflicten met binnenlandse media, genoot beheerst van dit moment van wereldfaam. De ervarener president, die zich tot nu toe met een Reaganeske teflonlaag afzijdig heeft gehouden van verschillende affaires rondom politieke financiering in eigen land, is op een `freedom and democracy'-tournee door Europa.

,,Uw moed inspireert democratische hervormers en stuurt een boodschap die weergalmt door de wereld: vrijheid is de toekomst voor iedere natie en voor ieder volk op aarde'', zei Bush. ,,U kwam hier samen, gewapend met niets dan rozen en de kracht van uw overtuiging en eiste uw vrijheid op. Omdat u handelde, is Georgië vandaag zowel soeverein als vrij, en een lichtend voorbeeld voor vrijheid in deze regio en in de wereld.''

Bush' tekst verschilt weinig van eerdere toespraken op deze reis. Steeds onderstreept de president dat democratieën vreedzame buren zijn, dat vrijheid een geboorterecht is van iedere burger.

Bush onderstreepte dat Amerika Georgië zal steunen bij het oplossen van conflicten met gewapende separatisten in Abchazië en Zuid-Ossetië. ,,De VS kunnen geen oplossing opleggen. Maar we kunnen samenwerken met internationale organisaties, zoals de VN.''

Georgië ziet het eerste bezoek van een zittende Amerikaanse president als een belangrijke steun in de rug voor de ingezette hervormingen. Op het Vrijheidsplein – vroeger het Leninplein geheten – toonde Saakasjvili zijn dankbaarheid en bewondering. Hij noemde George W. Bush een wereldleider. Het Georgische publiek leek het aan te kunnen en nog niet genoeg te hebben van een nieuwe vorm van heldenverering.

AANDACHT: pagina 5

    • Marc Chavannes