Blair heeft kabinet definitief rond

De Britse premier Tony Blair heeft gisteren zijn nieuwe kabinet gepresenteerd. Hierin hebben zowel vertrouwelingen van hemzelf als van zijn rivaal en gedoodverfde opvolger, minister van Financiën Gordon Brown, zitting.

Blair had ditmaal, na een weinig overtuigende overwinning bij de verkiezingen van vorige week, minder vrijheid bij de selectie van zijn ministersploeg dan na zijn monsterzeges van 1997 en 2001.

Verscheidene Labour-parlementariërs, onder wie oud-minister Robin Cook, riepen afgelopen weekeinde zelfs op tot een spoedig vertrek van Blair. Maar de meerderheid van de partij, inclusief naar verluidt Brown zelf, voelt niet voor een overhaaste machtsoverdracht aan Brown.

De belangrijkste wijziging in de nieuwe regering is de terugkeer van David Blunkett, die geldt als een bondgenoot van Blair. Blunkett trad vorige herfst af als minister van Binnenlandse Zaken na beschuldigingen dat hij zijn maîtresse persoonlijk had geholpen bij het verkrijgen van een verblijfsvergunning voor een kindermeisje. Blunketts nieuwe portefeuille omvat arbeid en pensioenen, een gevoelig beleidsterrein omdat het Britse pensioenstelsel dringend toe is aan hervorming.

Geoff Hoon, die als minister van Defensie de oorlog in Irak politiek gezien maar ternauwernood overleefde, wordt naar de zijlijn geschoven. Hij wordt opgevolgd door de vroegere minister van Volksgezondheid, John Reid, eveneens een getrouwe van Blair. Jack Straw blijft minister van Buitenlandse Zaken. Blair had de afgelopen dagen regelmatig telefonisch contact met Brown over het nieuwe kabinet. Maar volgens zijn medewerkers consulteerde hij Brown alleen over mutaties van enkele hoge functionarissen op diens eigen departement. Toch droeg Blair er zorg voor Brown ook op andere ministeries niet te zeer tegen de haren in te strijken. Zo is Douglas Alexander, een vertrouweling van Brown, de nieuwe `minister' voor Europa, een positie vergelijkbaar met die van een Nederlandse staatssecretaris.