Aangifte wegens corruptie tegen wethouder Delft

De Delftse wethouder Christiaan Baljé (VVD, Economische Zaken) heeft zijn functie tijdelijk neergelegd. De gemeente Delft voert een intern onderzoek uit, na het opduiken van een videoband waarop te zien zou zijn hoe Baljé zaken doet met de eigenaar van een pizzeria.

Oppositiepartij Leefbaar Delft heeft vandaag aangifte gedaan tegen Baljé wegens corruptie. Volgens fractievoorzitter Martin Stoelinga, die de videoband heeft gezien, is de inhoud ,,zeer belastend''. Zo zou de wethouder tegen de eigenaar van de pizzeria, Salvatore Daga, hebben gezegd een subsidie van 40.000 euro te ,,regelen''.

Ook zou hij in een telefoongesprek met derden hebben gezegd: ,,Vraag maar de hoogste prijs, dat zullen ze toch wel betalen'', en ,,stort het bedrag van 200.000 euro maar in mijn verkiezingscampagnefonds''. Raadslid Aad van Tongeren van oppositepartij CDA, die de videoband ook heeft bekeken, vindt dat Baljé wat heeft uit te leggen. ,,Als ik het netjes zeg, riep de band vragen op. Minder netjes gezegd: ik ben enorm geschrokken.'' De VVD, de partij van Baljé, noemt de beschuldigingen serieus, maar gaat ervan uit dat de wethouder het slachtoffer is van ,,kwade bedoelingen''.

Salvatore Daga, eigenaar van een pizzeria in de binnenstad van Delft, legde Baljé een jaar geleden op video vast tijdens een etentje in de pizzeria. Daga is in conflict met de gemeente omdat hij subsidie wil voor twee gondels die hij door de Delfste grachten laat varen. De gemeente heeft Daga een bedrag van 26.000 euro toegezegd, maar de ondernemer zegt 40.000 euro nodig te hebben. Met de videoband waarop een toezegging daartoe van Baljé te zien zou zijn, is hij naar drie raadsleden gestapt. CDA-raadslid Van Tongeren: ,,Het is een dilemma. Het is dubieus een wethouder op te nemen, maar de inhoud roept erg veel vragen op.''

Baljé, die de aantijgingen ontkent, heeft zijn functie op eigen verzoek neergelegd, zolang het interne onderzoek loopt. Hij zou al per 1 juni afscheid nemen, omdat hij een andere baan krijgt. De resultaten van het onderzoek komen aan het einde van de week.