Aanbod van amnestie aan de Talibaan

De vroegere Talibaanleider Mullah Omar krijgt amnestie als hij zijn verzet opgeeft tegen de huidige Afghaanse regering. Dat heeft het hoofd van de Afghaanse vredes- en verzoeningscommissie gisteren gezegd.

De amnestie-oproep komt op een moment dat de strijd in het oosten met de Talibaan en buitenlandse strijders weer oplaait. Volgens het Amerikaanse leger kwamen zondag bij gevechten in Laghman 23 rebellen en twee Amerikaanse mariniers om. In het zuiden sneuvelden de afgelopen twee weken 60 rebellen en 10 Afghaanse soldaten en politieagenten.

De uitspraak van de voorzitter van de verzoeningscommissie, Sibghatullah Mojadeddi, is zeer omstreden. Eerder kondigde de regering van president Karzai amnestie aan voor de Talibaan die zich overgeven, maar met uitzondering van 100 tot 150 personen die misdaden hebben begaan. Ook Mullah Omar, onder wiens leiding de Talibaan vanaf 1992 vanuit de zuidelijke stad Kandahar aan hun opmars in Afghanistan begonnen, kwam daarom volgens de regering niet in aanmerking voor amnestie.

Hetzelfde geldt voor Gulbuddin Hekmatyar, een prominente islamitische krijgsheer die met Pakistaanse en Amerikaanse steun vocht tegen de Sovjet-bezetters van Afghanistan en die sinds de verdrijving van de Talibaan fel ageert tegen de in zijn ogen Amerikaanse bezetting van het land. Mojadeddi zei gisteren dat ook Hekmatyar in aanmerking komt voor amnestie.

,,De vrede die we willen, geldt voor iedereen. Er is geen uitzondering'', zei Mojadeddi. ,,Degenen die zijn gewapend, moeten hun wapens neerleggen, de (nieuwe) grondwet aanvaarden en de regering gehoorzamen. We zullen hen met open hart ontvangen.''

Van de zijde van de Afghaanse regering is niet gereageerd op de woorden van Mojaddedi, maar een woordvoerder van het Amerikaanse leger liet doorschemeren dat de VS er niet mee instemmen. Mullah Omar en Hekmatyar staan op de Amerikaanse zwarte lijst. ,,Er is geen sprake van algemene amnestie'', zei de woordvoerder, zonder direct in te gaan op de mededelingen van Mojadeddi. ,,Degenen die ernstige misdrijven hebben begaan, zijn verantwoordelijk voor hun daden en komen niet in aanmerking voor het programma.''

Mojadeddi is geen onbekende in Afghanistan. Na de verdrijving van de communistische president Najibullah in 1992 werd hij de eerste president van de nieuw uitgeroepen `Islamitische Staat Afghanistan'. Maar hij hield slechts kort stand in de burgeroorlog tussen de islamitische strijdgroepen.