Wethouder Huffnagel treedt af na commotie vergoeding

De Amsterdamse wethouder Frits Huffnagel (Financiën, VVD) is gisteren afgetreden. Hij zei niet langer te kunnen rekenen op de steun van de grootste coalitiepartner in Amsterdam, de PvdA. Huffnagel kwam twee weken geleden in opspraak omdat hij de extra onkostenvergoedingen die hij in 2002 en 2003 als fractievoorzitter kreeg, niet heeft gemeld bij de fiscus.

Huffnagel zei in een verklaring dat zijn positie ,,te wankel was geworden''. Komende woensdag had hij in de gemeenteraad uitleg moeten geven over de kwestie, maar na gesprekken met de PvdA concludeerde hij dat de coalitiegenoot geen vertrouwen meer in hem had. Het college in Amsterdam bestaat uit PvdA, VVD en het CDA.

Het niet melden van de vergoedingen in 2002 en 2003 bleek uit een rapport van de gemeentelijke accountantsdienst ACAM over de bestedingen van fractiebudgetten in de Amsterdamse gemeenteraad. Huffnagel ontving als fractievoorzitter 1.000 euro in de maand boven zijn normale vergoeding van circa 1.400 euro per maand.

De verstrekker van deze vergoeding, de Stichting Bestuursassistentie VVD, had verzuimd om de fiscus te melden dat dit geld bedoeld was als onkostenvergoeding. Nu zag de fiscus deze vergoeding als aanvulling op het loon, waarover inkomstenbelasting betaald moet worden. Huffnagel heeft van het extra loon nooit aangifte gedaan. In totaal ging het om 19.000 euro. Dat bedrag heeft hij inmiddels teruggestort.

Huffnagel voerde aan dat hij niet wist dat er niets met de fiscus geregeld was en dat hij niet wist dat hij aangifte had moeten doen. Later bleek dat hij in die periode zelf voorzitter was van de stichting die de onkostenvergoeding verstrekte. In een brief enkele dagen later aan de gemeenteraad bood de wethouder zijn excuses aan, maar zei hij ,,naar eer en geweten'' gehandeld te hebben. ,,Ik kan iedere Amsterdammer recht in de ogen kijken en dat wil ik blijven doen.''

Hij herhaalde gisteren dat hij niet wist dat hij aangifte had moeten doen. Volgens hem is er nog steeds onduidelijkheid of hij dat had moeten doen. ,,In de discussie die daarover is ontstaan, blijkt dat ook onder fiscalisten daar geen duidelijkheid over bestaat.'' Hij benadrukte dat er, zoals ACAM adviseert, aanvullende duidelijkheid moet komen over fractiebestedingen van de gemeentelijke subsidie voor raadswerk.

Huffnagel was sinds januari vorig jaar wethouder. Hij volgde Geert Dales op, die burgemeester van Leeuwarden werd.

Komende woensdag debatteert de Amsterdamse gemeenteraad over de bevindingen van de ACAM bij andere partijen, want ook daar werden door de accountantsdienst gebreken geconstateerd.