Twijfels Gullit over steun van bestuur

`Gullit neem je rotzooi mee', zongen elfduizend toeschouwers in het Nijmeegse voetbalstadion. De Goffert was gistermiddag het strijdtoneel van een soort slapstick tussen een bevlogen NEC en een zielloos Feyenoord. De thuisploeg kreeg minimaal acht grote kansen tegen de tobbende tegenstander, die zelf nauwelijks scoringsmogelijkheden creëerde. Door de 2-0 zege is NEC volgend seizoen verzekerd van deelname aan de eredivisie. Feyenoord telt de dagen van de huidige competitie af.

De verliezende trainer maakte na afloop een gelaten indruk. De negende competitienederlaag van dit seizoen en het eerste verlies na dertien opeenvolgende zeges op NEC was even voorspelbaar als de reactie van Gullit. Hij hekelde de lamlendigheid van sommige spelers, al noemde hij dit keer geen namen. Vorige week moest middenvelder Bosschaart het nog ontgelden na de 3-1 thuisnederlaag tegen Heerenveen. Toen had Gullit naar zijn zeggen wel acht spelers willen wisselen; nu beperkte hij zich tot algemene kritiek en sprak hij over ,,een beschamende vertoning''.

Over zijn eigen functioneren deed de geplaagde trainer een opvallende uitspraak. Op de vraag of hij met zijn hoofd niet te veel bezig is met volgend seizoen, antwoordde Gullit: ,,Ja, als ik daar tenminste de tijd voor krijg. Je weet nooit wat het bestuur doet.'' Wat weet Gullit van eventuele maatregelen door de beleidsbepalers, luidde de volgende vraag. ,,Dat moet je hun vragen.'' Het bestuur hult zich vooralsnog in stilzwijgen.

Onder leiding van Gullit is Feyenoord bezig aan zijn slechtste seizoen in tien tot vijftien jaar. De uitschakeling in het UEFA-Cuptoernooi door Sporting Portugal was vlak na de winterstop al een fikse tegenvaller. De uitschakeling in het KNVB-bekertoernooi door PSV ondermijnde vorige maand het laatste restje zelfvertrouwen van de ploeg die dit seizoen in de competitie nooit aanspraak maakte op de titel. Het laatste landskampioenschap dateert van 1999.

Feyenoord mist een leiderstype dat binnen en buiten het veld de lijnen uitzet, verklaarde Gullit op eerdere persconferenties. Wie het gehavende elftal tegen NEC aan het werk zag, beseft dat Feyenoord ook kwaliteit, vertrouwen en bevlogenheid ontbeert. De chemie tussen de coach en de spelers lijkt na een jaar al uitgewerkt. Niemand die voor Gullit een stapje harder liep of beter gezegd: niemand die voor de trots van Feyenoord een stapje harder liep, zoals de coach het verwoordde. ,,De meesten denken zeker al aan volgend seizoen.''

Feyenoord, verzekerd van een plaats in het UEFA-Cuptoernooi, kon frank en vrij spelen. In plaats daarvan beperkte de nummer vier van de eredivisie zich tot breedtepasses en terugspeelballen tegen de nummer dertien. Met alle risico's van dien op het spekgladde, want doorweekte veld. Zo zag Saidi de bal halverwege de tweede helft in een plas afremmen, toen hij Babos wilde aanspelen. Denneboom reageerde attent en liet zich graag vallen over de lange armen van de Hongaarse doelman, die daarvoor slechts een gele kaart kreeg. Van den Eede benutte de strafschop. De 1-0 voorsprong was dik verdiend voor NEC, dat voor rust een handvol kansen had verprutst. In de slotfase maakte de Pool Niedzielan met een fraaie kopbal de 2-0, na een voorzet van Denneboom.

Het gelegenheidselftal van Feyenoord maakte zonder Ono, Gibbs, Ghaly, Kalou en Castelen een hopeloze en hulpeloze indruk. De afgedankte Paauwe en de langdurig revaliderende Leonardo mochten met de debuterende Vincken aantonen waarom de trainer hun niet eerder een basisplaats gaf. Gullit haalde zijn gelijk, al bleef oud-aanvoerder Paauwe nog redelijk op de been bij de Nijmeegse aanvalsgolven. Het Braziliaanse probleemkind Leonardo stond erbij en keek ernaar. Voor eigen kweek Vincken viel er geen eer te behalen.

Gullit kon en wilde zich verschuilen achter de absentie van vijf potentiële basisspelers, maar erg overtuigend klonk het niet. Hij heeft het wisselen van opstelling tot kunst verheven en beschikt bovendien over een brede selectie, al was het maar omdat hij een dozijn aankopen heeft mogen doen. Het is eerder gezegd en geschreven: Feyenoord investeert in voetballers van de tweede garnituur, van wie de meesten kwaliteit tekortkomen of moeite hebben met de grote druk bij de stadionclub. Kuijt, Kalou en in mindere mate Castelen zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen. `Gullit, koop er nog maar drie', scandeerden de fans van Feyenoord nogal cynisch. ,,We moeten de gifbeker helemaal leegdrinken'', reageerde de bekritiseerde coach.

Gullit heeft zijn hoop gevestigd op de terugkeer van `Wimpie' Jansen. Deze clubheld zou volgend seizoen bereid zijn zich met de scouting bezig te houden om daarmee het aantal miskopen te beperken. Hij zou geen bestuursfunctie ambiëren.

De succesvolle oud-speler én oud-trainer van Feyenoord, al bijna tien jaar uit het zicht verdwenen, stond bekend om zijn technisch en tactisch inzicht. Het is alleen de vraag of Gullit en Jansen sámen mogen bouwen aan de zoveelste renovatie van Feyenoord. De trainer kent zijn plaats. ,,Ik begrijp goed dat het bestuur zwaar teleurgesteld is.''

NEC

2

Feyenoord

0

Ruststand 0-0. 71. Van den Eede 1-0, 86. Niedzielan 2-0. Sch: Braamhaar. Toeschouwers: 11.750. Gele kaart: Ebbinge, Niedzielan (NEC), Babos (Feyenoord).

    • Jaap Bloembergen