Tientallen doden Birma bij aanslagen

De Birmese hoofdstad Rangoon is zaterdag opgschrikt door drie bomaanslagen die volgens ooggetuigen tientallen mensen het leven hebben gekost. De regering en rebellen beschuldigen elkaar van betrokkenheid.

De bommen ontploften zaterdagmiddag in een tijdsbestek van tien minuten bij twee winkelcentra en bij het Trade Center van Rangoon. De autoriteiten spraken aanvankelijk van elf doden, maar volgens andere bronnen ligt het aantal slachtoffers vele malen hoger. Ziekenhuizen werden overspoeld met gewonden. Op het tijdstip van de aanslagen waren veel mensen op de been. Een ooggetuige bij een winkelcentrum zei dat hij ,,ten minste 40 lichamen had geteld'' en een ooggetuige bij het andere winkelcentrum zei ,,een twintigtal'' lijken te hebben gezien. Een buitenlandse diplomaat zei dat in het beursgebouw ten minste drie doden zijn gevallen.

De militaire machthebbers van Birma, die het land in een ijzeren greep houden en in het verleden korte metten hebben gemaakt met democratiseringsbewegingen, hebben rebellen van verschillende etnische (minderheids)groeperingen en de oppositie ervan beschuldigd achter de aanslagen te zitten. Maar een woordvoerder van de oppositieregering in ballingschap, de Nationale Coalitie Regering van de Unie van Birma, wees die aantijging onmiddellijk van de hand. ,,Het regime heeft deze bomaanslagen veroorzaakt en vervolgens de oppositie er de schuld van gegeven'', zei hij in Thailand. ,,Wij voeren geweldloze strijd voor democratie en veroordelen deze aanslagen.'' De Nationale Coalitie Regering in ballingschap werd opgericht nadat de junta in 1990 de overwinning van de democraten onder leiding van Aung San Suu Kyi bij parlementsverkiezingen ter zijde schoof. Aung San Suu Kyi verblijft thans in huisarrest.

De aanslag van gisteren was de ergste in Rangoon sinds 1983, toen Noord-Koreaanse agenten een bomaanslag uitvoerden op een Zuid-Koreaanse regeringsdelegatie. Daarbij werden 21 mensen gedood, onder wie Zuid-Koreaanse ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders. Recentelijk werden de veiligheidsmaatregelen in het land versterkt, onder andere na een bomaanslag op een markt in Mandalay, de tweede stad. Daarbij werden afgelopen maand twee vrouwen gedood. In Rangoon onploften in maart twee bommen, bij een busstation en bij een hotel. Daarbij vielen geen doden.

Volgens de oppostie vloeien de recent opgelopen spanningen in Birma voort uit een interne machtstrijd binnen de junta zelf. Die sluimerende ruzie kwam vorig jaar oktober aan de oppervlakte met het gedwongen aftreden van premier Khin Nyunt, hoofd van de militaire inlichtingendienst. Volgens waarnemers is de machtsstrijd terug te voeren op een strijd om economische belangen tussen de verschillende generaals en hun families aan de macht. Anderen veronderstellen dat Khin Nyunt het veld moest ruimen omdat hij bereid was tot een `beperkte' dialoog met de oppositie over democratie.