Studenten spreken Bush over dochters, Noord-Korea en vrijheid

President Bush krijgt veel steun van zijn vrouw en dochters, en hij traint veel om zijn conditie op peil te houden. Hij maakt zich zorgen over de nucleaire wapens van Noord-Korea. Tegen zijn Russische collega Poetin zegt hij dat democratie niet iets is om bang voor te zijn. En de gevangenen op Guantánamo Bay worden goed verzorgd. ,,Het Rode Kruis is aanwezig. Ze krijgen goede maaltijden. Geen driegangen.''

Vijftien Nederlandse studenten spraken gisterochtend gedurende vijftig minuten met George W. Bush, aansluitend op diens ontbijt met premier Balkenende en voorafgaand aan de herdenking op Margraten. De eerste tien minuten in aanwezigheid van journalisten, daarna zonder pers. Aanwezig waren ook de Amerikaanse minister Rice, ambassadeur Sobel en de Nederlandse minister Bot, maar zij namen geen deel aan het gesprek. Balkenende trad op als gespreksleider. De studenten waren uitgenodigd door de Amerikaanse ambassade. Allemaal hebben ze ooit iets met de ambassade te maken gehad.

Madelein Hofmijster, studente technische bedrijfskunde aan de Universiteit Twente en dit jaar voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg, vroeg Bush of de antiterreurwetgeving ooit zal worden teruggedraaid. Bush antwoordde onder meer dat 11 september 2001 voor sommigen een vreselijke datum is. Voor hem en veel Amerikanen was het echter veel meer dan dat, het was een complete mentaliteitsverandering.

De studenten hoefden hun vragen vooraf niet voor te leggen. Hofmijster: ,,Het thema was vrijheid en democratie, maar ze zeiden dat elk ander onderwerp ook mogelijk was.'' Rode draad in de antwoorden van Bush was de noodzaak tot democratie. Hofmijster: ,,Hij was heel vrolijk en welbespraakt, volkomen overtuigd van zijn eigen ideologie.'' Iemand suggereerde dat de moslimwereld bang is voor de VS. Bush: ,,Dat neem ik mee. Thank you for concern.''