`Skeeleren wordt gezien als surrogaat schaatsen'

Pas nadat de wind de regen had verjaagd, met behulp van het publiek de zeilen van de skeelerbaan in Medemblik waren getrokken en een gecharterde helikopter vergeefs had geprobeerd de toplaag droog te waaien, konden de Nederlandse kampioenschappen skeeleren zaterdag worden afgerond. Maar het kostte op een gure zaterdag veel verbeeldingskracht de olympische allure te ontdekken van een sport, die kans maakt in het programma van de Zomerspelen te worden opgenomen.

En Nederlands beste skeeleraar, Arjan Smit (27) uit Nijeveen, werkte evenmin mee aan die beeldvorming; zijn hart ligt op de weg, niet op de baan. In Medemblik reed hij drie dagen in dienst van zijn ploeggenoot Sjoerd Huisman uit Andijk. ,,Smit kan misschien nog twee jaar zijn wedstrijden op de baan winnen, daarna zal hij zijn afgelost door de nieuwe generatie'', voorspelt Henk van Os, directeur van de Skate Bond Nederland (SBN).

Van Os vertelt dat de skatebond met een inhaalslag bezig is om bij het hoge internationale niveau aan te sluiten. Vanzelfsprekend met de opleiding van skeeleraars, maar vooral organisatorisch. In Medemblik werden de NK voor het eerst, conform de internationale voorschriften, uitgesmeerd over drie dagen op een baan van 250 meter, die speciaal voor de titelstrijd was aangelegd.

Vooralsnog domineren anonieme sporters het Nederlandse skeeleren. Smit: ,,Nederland heeft een schaatscultuur; om een of andere reden wordt skeeleren als surrogaat gezien. Zie Mark Tuitert, die voor het langebaanschaatsen heeft gekozen.''

De belangstelling zal toenemen als het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besluit de sport tot de Spelen toe te laten. Het is moeilijk te zeggen hoe reëel die kans is, omdat dan over alle 28 sporten wordt gestemd. Pas als er een sport wordt weggestemd, kan er een andere voor in de plaats komen. De IOC-leden hebben dan de keus tussen: skeeleren, golf, rugby (sevens), squash en karate.

    • Henk Stouwdam