Populariteit Pinkpop keldert

Pinkpop, decennialang het populairste Nederlandse popfestival, kampt voor het derde achtereenvolgende jaar met sterk tegenvallende kaartverkoop. Voor het festival, dat komend weekend in Landgraaf wordt gehouden, zijn op dit moment slechts vijftienduizend van de zestigduizend kaarten verkocht.

Pinkpop, voor het eerst in 1970 gehouden, was toonaangevend voor alternatieve rockbands. Groepen als U2 en Red Hot Chili Peppers stonden al voor hun doorbraak op het festival. In 2000 trok het festival nog 66.300 bezoekers, vorig jaar 36.000.

Pogingen van organisator Jan Smeets om met publiekstrekkers als Golden Earring en Kane publiek terug te winnen, hebben tot dusver geen succes gehad. ,,We hebben voor het tweede opeenvolgende jaar geen zwaardere rockgerelateerde groepen kunnen contracteren'', zegt Smeets, doelend op hardrock en heavy metal. Dat is volgens hem de voornaamste reden voor de achterblijvende kaartverkoop.

Het Nijmeegse festival Fields of Rock, waar alleen hardere rockbands staan, ziet Smeets als de grote concurrent. Bovendien hebben veel bands – zoals Faithless en The Prodigy – die dit jaar op Pinkpop staan nog onlangs optredens gehad in Nederland. De exclusiviteit van een optreden op Pinkpop valt hierdoor weg.

Smeets hoopt dat deze week nog veel kaarten worden verkocht. ,,Ik heb meegemaakt dat we vijftigduizend kaarten verkochten in twee minuten, dus alles kan. In Nederland wordt succes alleen geassocieerd met uitverkopen. Ik weiger mee te doen met het verhaal dat het slecht zou gaan met het festival.''

    • Arold Roestenburg