Paolo Bettini leider in Giro

De Italiaanse wielrenner Paolo Bettini heeft gisteren de eerste etappe van de Ronde van Italië gewonnen. Hij ontsnapte in de slotkilometer uit het door de ploeg van sprinter Alessandro Petacchi (Fassa Bartolo) geleide peloton.

Het klimmetje naar de finish in Tropea was te zwaar voor het Italiaanse sprintwonder dat tevergeefs de aansluiting zocht met Bettini. De renner met de goudkleurige helm en schoenen behaalde zijn eerste ritzege ooit in de Giro en nam met behulp van bonificatieseconden ook de roze leiderstrui over van de Australiër Brett Lancaster. Die had een dag eerder de proloog gewonnen. De afgelopen jaren begon Bettini steeds met een grote overwinning op zak aan de Ronde van Italië. Dit jaar kende de wielrenner van Quick Step een moeizaam voorjaar. Mede door ziekte bleven overwinningen uit.

De Nederlander Thorwald Veneberg viel gisteren op met een lange vlucht. Aanvankelijk met drie medevluchters reed hij meer dan 170 kilometer op kop. Het leverde de Raborenner, die een kleine twintig kilometer voor de streep werd bijgehaald, de groene bergtrui op.

Lancaster, met de Australische ploeg winnaar van achtervolgingsgoud op de Spelen van Athene, won zaterdag in 1 minuut en 20 seconden de proloog, een merkwaardige rit over slechts 1.150 meter in Reggio di Calabria. De renner uit de kleine Panaria-ploeg bleef de Italiaan Tosatto één tel voor. Petacchi werd derde in dezelfde tijd. Thomas Dekker was de beste Nederlander. De 20-jarige debutant in een grote ronde reed vier tellen langzamer en werd daarmee 24ste.

De proloog werd in de avonduren verreden en de renners reden letterlijk in de schijnwerpers. Mario Cipollini, die onlangs zijn vertrek aankondigde uit de wielersport, nam afscheid van het Italiaanse wielerpubliek. Voor de gelegenheid had hij een speciale outfit laten ontwerpen. In zijn fluorescerende roze tricot mocht Cipollini na afloop de roze leiderstrui uitreiken aan Lancaster.