Nieuwe prijs voor vertalers fictie in Groot-Brittannië

De organisatoren van de Booker Prize hebben een nieuwe prijs voor vertalers ingesteld. De nieuwe prijs, waar een geldbedrag van 15.000 Britse pond aan verbonden is, zal in ontvangst worden genomen door de auteur van het werk, die vervolgens de winnaar aanwijst als er meerdere vertalers in het spel zijn. Schrijvers Gabriel García Márquez en Milan Kundera behoren tot de potentiële winnaars van de prijs, die kort na de Booker Prize zal worden uitgereikt. De winnaar van de Booker Prize, waarvoor onder meer Muriel Spark en Ian McEwan genomineerd zijn, wordt volgende maand bekendgemaakt. Over de vertalersprijs zei juryvoorzitter John Carey: ,,We werden ons steeds bewuster van de enorme rol die vertalers spelen in het toegankelijk maken van eersteklas fictie.''