Nadal de beste op Romeins gravel

Rafael Nadal heeft het Masterstoernooi van Rome op zijn naam gebracht. De Spaanse tennisser kreeg de Argentijn Guillermo Coria er gisteren in een marathonpartij onder. Hij besliste het duel, dat bijna vijf uur en een kwartier duurde, in de vijfde set met 8-6 in de tiebreak in zijn voordeel: 6-4, 3-6, 6-3, 4-6 en 7-6. Nadal steeg na zijn zege naar de vijfde plaats op de wereldranglijst, Coria staat achtste.

Nadal en Coria boden de toeschouwers in de Italiaanse hoofdstad waar voor hun geld. De eindstrijd was een herhaling van het toernooi in Monte Carlo. Ook daar was het 18-jarige talent drie weken geleden de beste. In Rome kostte hem dat gisteren meer moeite, maar de voldoening was des te groter. Nadal werkte in de laatste set van de marathonpartij een achterstand van 3-0 weg. Hij verbeet daarbij de pijn in zijn geteisterde linkerhand. Door de blaren kon hij het racket nog amper vasthouden. Een verzorgingspauze bracht soelaas.

Nadal, die voor eigen fans ook Barcelona op zijn naam had gebracht, handhaafde daarmee zijn ongeslagen reeks. Die telt nu al zeventien partijen zonder nederlaag. Het valt te betwijfelen of zijn bedwinger op gravel komende week in Hamburg ,,am Rothenbaum'' zal opstaan. Daarna lokt meteen al de Franse titel op Roland Garros.

Bij de vrouwen lijkt voor malige nummer één Justine Henin op Roland Garros de grote favoriet te worden. De winnares van 2003 is na haar langdurige afwezigheid door fysiek ongemak op tijd in vorm. De huidige nummer elf van de wereld bewees dat gisteren eens te meer met een nieuwe zege in het tennistoernooi van Berlijn, haar derde in dit German Open en de 22ste titel in haar loopbaan.

De 22-jarige Belgische, als twaalfde geplaatst in de Duitse hoofdstad, bedwong dank zij wat meer variatie in haar spel de Russin Nadia Petrova in de finale in drie sets: 6-3, 4-6 en 6-3. Ze verdiende daarmee ruim 150.000 euro. De eindstrijd moest verscheidene keren worden onderbroken wegens de regen, die het gravel nog trager maakte dan gebruikelijk.

Beide tennissters hadden duidelijk moeite met de omstandigheden. Petrova, die nog altijd wacht op haar eerste toernooiwinst, echter het meest. ,,Voor mij was het een zeer vermoeiende week'', zei Henin, vorige week ook al de beste in Warschau. ,,Maar ik ben blij dat ik helemaal terug ben. Ik heb geprobeerd mijn eigen spelletje te spelen en er plezier aan te beleven. Dat is aardig gelukt en dat stemt me optimistisch voor de toekomst.''