Kan ik er wat aan doen?

Ruud Gullit had dit jaar de primeur. Na de pijnlijke nederlaag in eigen huis tegen Vitesse verklaarde de trainer van Feyenoord ,,niet te benijden'' te zijn. Na een half jaar trainerschap en na de talloze aankopen die hij had mogen doen voelde hij zich slachtoffer van de ontstane situatie. Aan hem kon het immers niet liggen dat zijn ploeg na de winterstop dramatisch speelde, zo was de boodschap.

Gisteren was het de beurt aan Co Adriaanse die de spelers van AZ liet vallen na de nederlaag tegen ADO Den Haag. Net als afgelopen donderdag moest zijn team in de slotminuten nog een doelpunt incasseren. ,,Een kleuterklas'' noemde hij plotseling de selectie die bijna in de finale om de UEFA Cup had gestaan. En hij voegde eraan toe blij te zijn uit Alkmaar te vertrekken. ,,Een goed getimed vertrek'', zei hij gisteren. Plotseling werd het de vraag of Adriaanse dit seizoen nog wel afmaakt: toen de successen bij Willem II (Champions League) voorbij waren en met 4-1 van Cambuur werd verloren, gooide hij één wedstrijd voor het einde voortijdig de handdoek. Tot verbijstering van manager Martin van Geel, nu actief bij AZ.

Sommige coaches krijgen door hun voetbalachtergrond, door hun prestaties als trainer of door hun verbale kwaliteiten zoveel aandacht in de media, dat het erop lijkt dat zij belangrijker zijn geworden dan hun elftal. Een paar weken eerder had dezelfde Adriaanse een tweede plaats in de competitie (Champions League) nog ondergeschikt gemaakt aan de UEFA Cup. En is zijn ploeg daardoor op grote afstand van Ajax geraakt.

De opvolger van Adriaanse bij AZ – Louis van Gaal – heeft de spelers in zijn Ajax-tijd nooit afgevallen. Dat lag anders toen hij als bondscoach opstapte: toen de WK-kwalificatie was gemist, gaf hij aan dat de wilskracht bij de spelers ontbrak om echt te presteren. En dan houdt het voor een coach natuurlijk op.

Voor bestuurders wordt het niet gemakkelijk als coaches zichzelf zo in de marge manoeuvreren. Als de trainer nauwelijks verantwoordelijk is voor tegenvallende resultaten, dan heeft zijn ontslag ook geen zin. Van een schokeffect heeft een kleuterklas immers nooit gehoord.

    • Erik van der Walle