Homoactivist VS belaagd in A'dam (Gerectificeerd)

De Amerikaanse homoactivist Chris Cain is op Koninginnedag in Amsterdam mishandeld door een groep jongeren. Cain, hoofdredacteur en uitgever van het invloedrijke Amerikaanse homoblad Washington Blade, beschrijft het voorval op de website van zijn blad.

Cain liep met zijn vriend hand in hand door de Leidsestraat, toen hij werd aangevallen door zes of zeven mannen ,,met Marokkaanse trekken''. De Amerikaan, die een gebroken neus en blauwe plekken op zijn gezicht overhield aan de mishandeling, meent dat hij slachtoffer is geworden van homohaat. Van de daders kreeg hij te horen dat hij en zijn vriend `fucking fags' waren, zo zegt Cain.

Volgens een woordvoerder van de politie waren twee van de belagers Marokkaanse mannen tussen de 25 en 35 jaar. Van de andere daders heeft de politie geen signalement kunnen krijgen van de omstanders die getuige waren van de mishandeling. Volgens Cain stonden veel omstanders te kijken zonder in te grijpen. ,,Er waren tientallen mensen op straat, maar niemand deed iets.''

Dit soort incidenten is schadelijk voor het imago van Amsterdam als homohoofdstad van de wereld, zegt Siep de Haan, organisator van de `Gay Pride' die jaarlijks in de Amsterdamse grachten wordt georganiseerd. ,,In alle grote steden van Nederland merken we de laatste jaren dat intolerantie ten opzichte van homo's aan het toenemen is.'' Met name vanuit kringen van `islamitische homohaters', aldus De Haan.

De internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) stelt in een reactie dat de mishandeling te maken heeft met etnische spanningen in de Nederlandse samenleving, aldus het persbureau ANP. Volgens de directeur voor homozaken binnen HRW, Scott Long, is de mishandeling niet alleen te wijten aan homohaat. Volgens Long komt er buitengewoon veel racisme voor in Nederland. ,,Homo's worden daar vaak het slachtoffer omdat immigranten wraak nemen voor de onrechtvaardigheden die zij zelf ondervinden.''

Rectificatie

In het bericht Homoactivist VS belaagd in A'dam (9 mei, pagina 3) is de Amerikaanse homoactivist die op Koninginnedag in Amsterdam is mishandeld Chris Cain genoemd. Hij heet Chris Crain.