Glazenwassers

Glazenwasser Wil Beense heeft pijn aan zijn ribben en knie en hij kan zijn linkerarm alleen met moeite omhoog brengen. Hij is mishandeld. ,,Ik kan twee weken niet werken'', zegt hij. Eerder deed hij aangifte bij de politie van bedreiging en afpersing. En nu is hij door drie collega's gestompt, geslagen en geschopt. ,,Ze dachten dat ik geen aangifte durfde te doen omdat we allemaal zwart werken. Maar ik vertel wat er is gebeurd. Ik ben een klokkenluider.''

Beense is slachtoffer van een machtsstrijd onder glazenwassers. Hij zegt al maanden te worden bedreigd door collega's die hem verwijten zich niet te houden aan een `herenafspraak'. Die houdt in dat je niet zomaar ergens ramen gaat lappen, maar dat je dat eerst onderling regelt. En als je geen goodwill betaalt, kun je klappen krijgen. Beense: ,,Ik ben niet tegen een herenafspraak, maar wel als mensen zich niet als heren gedragen.'' Beense werkt niet alleen goedkoper, zegt hij, maar ook beter. ,,Ik pak ook de kozijnen en buitenlampen mee. Als ik langs ben geweest, hoeft u niet meer naar buiten.''

Het is ,,niet ongebruikelijk'' dat glazenwassers zich moeten inkopen, zegt Jaap Klaverstijn uit Almere. Hij heeft een glazenwassersbedrijf in Amsterdam. ,,Je bouwt een buurt op. Als iemand jouw buurt wil overnemen, betaalt hij per huis drie of vier keer de prijs van een wasbeurt. Je kunt daar natuurlijk over onderhandelen.'' Het verdelen van werk is ook in het belang van de klant, zegt Klaverstijn. ,,Als je klanten vier straten weg wonen, moet je je ladder op je auto zetten. Dat kost tijd en daardoor wordt de prijs hoger.'' Logisch dat glazenwassers er dan geen ,,eendagsvlieg'' tussen willen ,,die even snel geld wil pakken''. Klaverstijn: ,,Je hebt niet voor niks personeel lopen.''

De mishandelde glazenwasser kreeg van de politie in Almere te horen dat ze niet van het geweld opkeken, want ruzies onder glazenwassers zouden ,,schering en inslag'' zijn. Een boude uitspraak, zegt achteraf een woordvoerder van de politie. ,,We zijn met de zaak bezig. Maar we houden het op een incident. We zien de trend niet.'' Glazenwasser Klaverstijn verbaast het echter geenszins. Hij wast alleen nog kantoren, want woonbuurten zijn een ,,verdringingsmarkt'', zegt hij. Vooral in groeisteden zoals Purmerend, Hoofddorp en Almere is het ,,altijd ruzie'' over wie een wijk mag wassen. Zelf lapt hij regelmatig met een hoogwerker zijn eigen huis. ,,Komt er zo'n jongen op me af die zegt dat ik uit deze buurt weg moet wezen, want dat hij me anders weet te vinden. Maakt hij zo'n gebaar over z'n keel.''

De branchevereniging voor glazenwassers verklaart over `herenafspraken' en zwartwerkers ,,onvoldoende te weten om er iets zinnigs over te zeggen''. Ook het Hoofdbedrijfschap Ambachten, dat ruim drieduizend legale glazenwassers als lid heeft, zegt ,,te veel afstand'' tot de branche te hebben om er formeel iets over te vinden. ,,Maar het zou ons niet verbazen als zich met name in de Randstad allerlei excessen voordoen'', aldus een woordvoerder.

    • Arjen Schreuder