Frustaties in lerarenkamer

De bel gaat. Het is tijd voor Kleine pauze. Een vijftien minuten durend programma dat de komende vier weken dagelijks te zien zal zijn om 19.00 uur. Hierin komen vijf docenten en een conciërge van Openbare Basisschool De Bloeiende Lepelaar in de lerarenkamer samen voor een korte pauze.

Een goede vondst van scenarioschrijvers Karen van Holst Pellekaan en Martin van Waardenberg (Loenatik). In deze echtheid van tijd regisseert Johan Timmers de zes stereotiepe personages die het basisonderwijs karikaturiseren. Hammed Arman is de allochtone conciërge, Titia Uittenbroek de kettingrokende stijve hark en Miep Kroon een naïeve knutseljuf, Jan Molentje een racistische gymleraar, Hans Eier een incapabele directeur en Elsje van Wentelen een eenzame remedial teacher. Elk hebben zij frustraties en eigenzinnigheden die, eenmaal aan elkaar gekoppeld in de lerarenkamer, leiden tot persoonlijke ontboezeming of een buitensporige climax.

In de aflevering Groente en fruit rijst de vraag hoe en of je kinderen van De Bloeiende Lepelaar seksuele voorlichting moet geven. Hans Eier denkt er goed aan te doen om zevenjarigen voor te lichten met een videoband waarop hij en zijn vrouw naakt vertellen wat neuken is. Hij toont de videoband aan de overige leraren, die de voorstelling voorzien van commentaar. Opschudding ontstaat als op de videoband de vrouw van Eier hem van repliek geeft en zegt dat kinderen neuken willen zien en niet uitgelegd willen krijgen aan de hand van een wortel en een meloen.

Hoewel Kleine pauze aangemerkt wordt als televisie voor volwassenen, is het programma vlak achter het Z@ppelin-jeugdblok geplaatst. De VPRO hoopt hiermee ook jonge kijkers vanaf tien, twaalf jaar te bereiken. Die verbreding van doelgroep zal waarschijnlijk een positief resultaat in kijkcijfers opleveren, omdat het succesvolle Loenatik en het sterke Nieuwe ouders van dezelfde tekstschrijvers nog vers in hun geheugen staan. Sterke oneliners liggen dan ook in de lijn van verwachting. Maar hilariteit blijft uit. Stereotypering is voor jeugd misschien komiek, maar voor volwassenen is enkel dit gegeven wat mager als het om satire gaat. De bel gaat. De pauze is afgelopen. Afgezien van een enkele grimas is er weinig gelachen en blijkt seks nog steeds een taboe als het om voorlichting gaat.

Kleine pauze, VPRO, Ned.3, 19.00-19.20u., komende vier weken dagelijks op werkdagen.

    • Yitka Xantinidou