Citaten uit een vinnig debat

Was 1945 voor de Oost-Europeanen een bevrijding of het begin van een nieuwe bezetting? Hieronder enkele citaten van de afgelopen dagen.

President George W. Bush van de VS, in Riga: ,,Ik begrijp ten volle dat er veel woede en frustratie in de Baltische landen bestaat over de [Sovjet-]bezetting. Ik heb dat president Poetin overgebracht, maar hij heeft mij daar niet voor nodig: hij begrijpt dat.''

President George W. Bush: ,,De gevangenname van miljoenen mensen in Oost-Europa blijft in de herinnering voortbestaan als een van de grootste fouten in de geschiedenis. (-) Victory in Europe Day betekende het eind van het fascisme, maar niet het eind van de onderdrukking.''

President Aleksander Kwasniewski van Polen: ,,De verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken [dat er geen Sovjet-bezetting van de Baltische landen is geweest] is noch gerechtvaardigd, noch fatsoenlijk.''

President Aleksander Kwasniewski: ,,600.000 soldaten van het Rode Leger hebben hun tribuut in bloed betaald in een heroïsche strijd voor het redden van het leven van talrijke Polen. Dat vergeten we nooit. De dag van de overwinning had niettemin in Polen niet de heldere kleuren die hij in Londen en Parijs had. Het eind van de oorlog heeft niet de terugkeer naar de [Poolse] soevereiniteit betekend. We kunnen niet toestaan dat de historische waarheid opnieuw wordt gemanipuleerd.''

President Vladimir Poetin van Rusland, in de Franse krant Le Figaro: ,,In 1989 heeft de Opperste Sovjet van de USSR een exact juridisch en moreel oordeel uitgesproken over het Molotov-Ribbentrop-pact. Onze Baltische buren weten dat heel goed maar blijven niettemin van Rusland een soort `spijtbetuiging' eisen. Ik wil onderstrepen dat zulke pretenties zinloos zijn. Ik denk dat ze bedoeld zijn om de aandacht op zich te vestigen, om een discriminerend, laakbaar regeringsbeleid jegens een aanzienlijk deel van hun eigen Russisch-sprekende bevolking te rechtvaardigen, en hun schaamte over vroegere collaboratie te verhullen.''

President Vladimir Poetin: ,,Ons volk heeft niet alleen zijn vaderland verdedigd, maar ook elf Europese landen bevrijd.''

De Russische minister van Defensie, Sergej Ivanov: ,,De bewering dat de Sovjet-Unie de Baltische landen heeft bezet is absurd en geklets. Niemand kan bezetten wat hem al toebehoort.''